Mijić: Iznenadilo me da je četvero kolega iz Vijeća dalo zajedničku izjavu

Vijesti 19. jun 201911:05 > 11:21
N1

Danas je počela trodnevna sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, a kako je član VSTV-a Monika Mijić kazala danas u obraćanju za medije, ovo je prvi put da će sjednica trajati tri dana i to iz razloga jer imaju jako mnogo tačaka.

Mijić je pokrenula i raspravu o etničkoj podijeljenosti u Vijeću, a o tome od kojeg trenutka je stekla dojmove o tome je kazala: “Od trenutka kad sam u medijima vidjela naslove da je Vijeće etnički podijeljeno, a mene je iznenadilo i da su četvero kolega iz Vijeća odlučili da daju zajedničku izjavu. Ono što je činjenica je da su ta četiri člana bošnjačke nacionalnosti, jer Vijeće je sastavljeno iz različitih nacionalnosti i ono što mi je bilo interesantno jeste da kolege nisu kontaktirale mene u vezi sa tim da li i ja želim da se pridružim njihovom mišljenju. Gospođa Jukić je izlazila u osobnom svojstvu, predsjednik Tegeltija je davao izjave u osobnom svojstvu. Ovo je prvi put da su se određeni članovi Vijeća udružili i dali zajedničko saopćenje i u medijima su se pojavili naslovi da je ovo Vijeće podijeljeno po etničkoj liniji“.

Također je istakla kako je predložila i pravilnik u vezi davanja izjava.

VEZANE VIJESTI

“Predložila sam da se pravilnikom jasno odredi ko može davati izjave u ime cijelog Vijeća, ko u svoje lično ime, ko može davati saopćenja na web stranici, jer postoji problem”, istakla je.

“Svi članovi Vijeća su na sjednici dali jednoglasnu podršku predsjedniku nakon ove afere, a nakon toga vidimo da ljudi žele ponovo o tom razgovarati, iznijeti neka svoja viđenja. Moj osobni dojam, s obzirom da jedan dio javnosti je osudio to što su dali podršku predsjedniku, imam osjećaj da su određeni članovi Vijeća pod tim pritiskom i žele davati svoja dodatna pojašnjenja ili slično”, navela je Mijić.

Na pitanje novinara u vezi sa izjavom potpredsjednice VSTV-a Ružice Jukić u vezi sa “staklenim i gumenim sobama” te zašto MIjić nije insistirala na dokazima u vezi sa tim je odgovorila: “Smatram da ono što je gospođa Jukić sve izrekla je za mene osobno bilo šokantno. Znači ja nisam iz pravosuđa, ja sam ovdje ispred Vijeća ministara. Ja sam zbilja bila šokirana na sadržaj te izjave na informacije koje su došle i do mene. Smatram da taj sadržaj zahtijeva posebnu tačku sjednice jer ja osobno želim da znam malo više o tome“.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad