Zmije u Sarajevu iskoristile preklapanje nadležnosti

Vijesti 19. jun 201916:26 > 18:35
N1

Prethodnih dana na ulicama Sarajeva, te naročito uz obalu rijeke Miljacke, građani mogu vidjeti sve veći broj glodara, ali i gmizavaca. Kažu da ih nije strah, ali za ovo pojavljivanje krive nadležne, koji kažu da građani ne mogu shvatiti ta njihova preklapanja nadležnosti u ovom slučaju. Zakonom je definisana obavezna deratizacija kako bi se spriječilo ugrožavanje ili narušavanje zdravlja građana. Sve je to na papiru, ali se rijetko provodi. Loptica se prebacuje sa jednih na druge.

Borba zmije i vrane je snimljena uz rijeku Miljacku u sarajevskom naselju Otoka. Nadležni kažu, ovakvih prizora će biti sve više. U čijoj je nadležnosti održavanje korita rijeke Miljacke? Vlade Kantona Sarajevo ili Gradske uprave Sarajevo?

“Nažalost zbog te naše komplikovane, ustavne strukture, ljudima je teško objasniti ta preklapanja nadležnosti. Dakle, kada je u pitanju korito rijeke Miljacke i njeno održavanje, to je pitanje nadležnosti Gradske uprave. Što se tiče našeg ministarstva, mi stojimo na raspolaganju. Međutim, oni imaju prava izbora i oni vrlo često uzimaju neke privatne firme. Negdje su i nama, u takvim situacijama, ruke vezane pa ću Vas ja zamoliti da odgovore na pitanja, kada je u pitanju korito rijeke Miljacke, potražite u gradskoj upravi”, kazao je Srđan Mandić, ministar komunalne privrede KS.

I potražili smo. Dobili smo odgovor Gradske uprave:

“Godinama je korito bilo zapušteno, a ulaganja su bila nikakva ili minimalna. Osigurano je redovno održavanje korita rijeke Miljacke od Bentbaše do mosta na Stupu. Za uređenje više od 57.000 kvadratnih metara predviđeno je ulaganje više od 100.000 KM. Grad Sarajevo je nadležan za uređeni dio korita rijeke Miljacke. Ove godine planirana je i deviperacije (tretman protiv zmija) od Darive do RTV Doma. Uskoro se očekuju aktivnosti u tom pogledu prema ranije utvrđenom rasporedu.”

U Službenim novinama FBiH jasno je definisan pravilnik o načinu obavljanja obavezne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije:

“Pravilnikom o načinu obavljanja obavezne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, definisano je sljedeće: Deratizacija podrazumijeva skup postupaka i mjera kojima se štetnim vrstama glodara sprječava ulaženje, zadržavanje, hranjenje i razmnožavanje, ili se reducira njihov broj u stambenim i poslovnim prostorima i njihovoj neposrednoj okolini.”

N1

Do 2010. godine postojala je Odluka kojom je firma Sanitacija d.o.o. bila u potpunosti odgovorna za cijeli kanton , ali odluka je povučena.

“Sistematska deratizacija podrazumijeva kompletan kanton. Sanitacija Sarajevo je dobila povjerenje od Vlade, tj. Skupštine Kantona Sarajevo na 3 godine, ali za 30% površina koje pripadaju budžetskim korisnicima, odnosno, javne površine, zelene površine, ono što je na budžetu. Sve ostalo, ko radi, kako radi, niti ih ko kontroliše”, pojasnio je mr. dr. sc. Šefik Pašagić, specijalista epidemiologije

Na stranici Vodovod i kanalizacije Sarajevo objavljeno je da će biti očišćena kanalizaciona mreža koja obuhvata samo pojedine ulice grada. Tvrde da su kanalizacioni šahtovi očišćeni, da ih na pojedinim mjestima uopste nije ni bilo te da nema opasnosti po građane.

“ViK Sarajevo je za deratizaciju (suzbijanje glodara) u kanalizacionoj mreži angažovao firmu koja je ovlaštena za izvođenje ovih radova, a planirani ciklus radova će biti završen do 20.06. Prilikom izvođenja radova nije primjećen povećan broj insekata niti glodara, a u pojedinim kanalizacionim šahtovima je primjećeno prisustvo mamaca za deratizaciju koji nisu pojedeni od zadnjeg ciklusa deratizacije, na osnovu čega se može zaključiti da u tim dijelovima uopšte nisu bili prisutni glodari. Čišćenje kanalizacije se vrši redovno prema utvrđenom planu i program i interventno po potrebi”, navodi se u saopštenju VIK-a.

N1

“Zadnje tri, četiri godine, kanalizacioni sistem nije uopće urađen. Ili je urađen za minorne novce, sa sredstvima koja nisu dostatna. Niti je ko to iskontrolisao. Ni sanitarna inspekcija, ni Zavod za javno zdravstvo niti bilo ko od odgovornih ljudi”, dodao je Pašagić.

Građani se ne boje, ali za ovu situaciju krive nadlžne:
“Nije mene strah. Ne moramo mi to da mislimo. Neka misli vlast. Oni treba da misle, oni primaju pare.”
“Redovno se ne odvozi smeće, prljavština oko zgrada. Strašno. To je normalno da će svu gamad navući.”
“Da imamo bolju vlast bilo bi čišće, molim lijepo. (N1: Je li vas strah?) Nije me strah. Što će me biti strah? Kad me nije strah ovih političara, što će me biti miševa strah.”

Nadležnosti i krivice pojavljivanja glodara i gmizavaca se prebacuju sa jednih na druge. Niko ne odgovara niti ih ko riješava, a građani najviše trpe.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad