Huskić za N1: Naši političari ne razumiju situaciju u kojoj se nalazimo

Vijesti 19. jun 201916:27 > 17:10
N1

Politički analitičar Adnan Huskić gostovao je u Danu uživo, a za N1 je govorio o upozorenju američkog predsjednika Donalda Trumpa za Bosnu i Hercegovinu, kao i dvodnevni sastanak političkih direktora zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za sprovođenje mira (PIC).

Američki predsjednik Donald Trump produžio je važenje povišenog stepena upozorenja za BiH i Balkan. U odluci koju je saopćila Bijela kuća navodi se da se prijetnja koja nije otklonjena ogleda i u opstrukciji implementacije Dejtonskog sporazuma u Bosni i Hercegovini. A šta to znači, Huskić je rekao kako je teško razaznati šta se dešava u američkoj administraciji u posljednje vrijeme.

U zadnje vrijeme je jako teško raščlaniti šta se dešava u američkoj administraciji, no i dalje je kontinuirana politika kako smo i do sada navikli. To vidimo i po posjetama američkih zvaničnika, odnosno da se kurs prema regiji, odnosno BiH nije promijenio. Ono što jeste bilo dijelom problematično jeste nakon imenovanja Boltona i spekulacija oko toga da li to sad podrazumijeva princip razmjene teritorija između Kosova i Srbije, što je predstaljavlo problem, posebno za pojedine za evropske države. Govorilo se da se pojavljuju obrisi novog pristupa prema Balkanu Amerike, no prema ovome što se događa zadnjih dana, evidentno je da pomjeranja nema: SAD ostaju na onom kursu na kojem su bile i to je u ovom momentu i najbolje“, komentarisao je Huskić te dodao:

“Često se ovdje priziva snažniji angažman SAD-a koji bi mogao polučiti neki kvalitetniji iskorak”.

Iako je važna činjenica da smo mi još uvijek predmetom američke pažnje, ne mislim da od ovoga sada treba očekivati previše. Dakle, ono što je jasno je da suštinski politika koju su SAD vodile i koja je politika kontinuiteta bez obzira na manjak nekog proaktivnog angažmana ostaje na snazi“, dodao je.

Mediji su upozorenje Trumpa prema Balkanu opisivali kao da je namijenjeno predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, Huskić je istakao: “Sigurno je da se mogu pronaći mnogi političari u BiH. Trebamo biti svjesni gdje smo i šta smo iz vizure SAD-a i činjenici da je barem do sada izostajao konkretni angžaman ili nova vrsta inicijative prema BiH. No to ne znači da ono što su bili ključni principi djelovanja, na primjer imenovanja Nelsona, State Department ima vrlo jasan kurs, Kongres je uvijek imao vrlo jasan odnos i prema tome kakvu vrijednost ima Bosna i Hercegovina u američkoj vanjskoj politici. Tako da ne mislim da se radi o vrlo konkretnoj poruci pojedinim liderima u BiH, ali definitivno jeste jedan stav koji potkrepljuje ono što je izvještaj Evropske komisije rekao. Mi smo se zamajavali nekim drugim stvarima i pokušavali smo predstaviti progres tamo gdje nije. Ovo su sada poruke koje jasno ukazuju na to da stvari za koje se mislilo da mogu da se može nastaviti na ovaj način kako se radilo do sada da to više evidentno nema podršku Zapada. Sada je jasnije gdje politički akteri žele da sebe vide“.

O dvodnevnom zasjedanju PIC-a je kazao: “Mi previše važnosti pridajemo tijelima koja imaju veze sa postkonfliktnim karakterom BiH. Tu mislim na ulogu visokog predstavnika i onda savjetodavnog tijela. Oni 10-ak godina nemaju tu snagu kao što su imali prije. To tijelo više funkcioniše po inerciji”.

Upitali smo Huskića i da li očekujemo previše od međunarodne zajednice i visokog predstavnika, a on nam je odgovorio da očekujemo previše.

Ta vrsta angažmana je definitivno prošla. Ne znam da li će se u slučaju pogoršanja situacije u BiH ili ukoliko se ugrozi politička stabilnost možda reaktivirati na drugi način. Izvršne ovlasti jesu u rukama visokog predstavnika, ali politička konfiguracija koja stoji iza njega pokazuje da mi ne treba da očekujemo da će to tijelo uskakati i raditi stvari koje su se radile do recimo 2006. godine. Jednostavnije je očekivati da neko sa strane dođe i radi stvari kao što se to radilo nekih desetak godina. Uvijek je uskakao OHR i gurao stvari naprijed. Kod naših političara još nije došlo do razumijevanja situacije u kojoj se nalazimo. Sve je ionako prepušteno samo nama i nikako da dođemo do tačke da shvate da je nužno da razgovaraju“, naveo je Huskić u Danu uživo.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad