Debevec poručio da VSTV ima nešto protiv njega, Tegeltija mu odgovorio

Vijesti 19. jun 201917:13 > 17:14
Anadolija

Pred članovima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH izvještaj o radu Suda BiH za 2018. godinu podnio je predsjednik ove pravosudne institucije Ranko Debevec.

Naveo je kako je Sud prošlu godinu završio sa 51 sudijom, te da je zajedničkim naporima njega kao predsjendika i ostalog stručnog osoblja ostvarena norma od 169.73 posto. Dakle, nikad bolja, kazao je Debevec, konstatirajući da su svi odjeli ostvarili minimum stopostotnu normu, prenosi Oslobođenje.

Ukupan kvalitet sudskih odluka, dodaje on, je 95 posto, što je napredak za tri posto u odnosu na godinu ranije.

”Nemamo nijednu presudu za kršenje suđenja u pravičnom roku”, ustvrdio je Debevec.

Skrenuo je Vijeću pažnju da već tri godine podnosi prijedlog za korekciju norme u predmetima ratnih zločina.

‘Tražili smo korekciju norme samo da se ona uskladi sa normom Tužilaštva BiH na odjelu ratnih zloćina. Tužilaštvo ima normu četiri, Sud ima pet. To je pravni nonsens. Ne može Sud uraditi više predmeta nego što Tužilaštvo donese pred njega. Tim više što Tužilaštvo može izvršiti četiri obustave ili samo jednu optužnicu dostaviti a sud mora donijeti pet presuda. To je pravni i svaki drugi nonsens. Ja samo tražim da Sud uradi onoliko koliko Tužilaštvo donese pred njega. Na taj način se onemogućava rad Suda BiH i to se mora mijenjati podhitno”, istakao je predsjednik Suda BiH, a prenosi sarajevski list.

Poručio je da “ovaj sastav VSTV-a ima nešto protiv Suda BiH i mene kao predsjednika”.

Dobio je i ekspresan odgovor predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije.

Ovaj sastav vas je izabrao i ne možete takvo nešto govoriti. Norme su legitimno pitanje, iznijeli ste smislenu argumentaciju i mi ćemo razgovarati o tome i donijeti odluku”, odgovorio je Tegeltija Debevcu.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad