Milo Đukanović za N1 o Miloradu Dodiku: Poštujem naše prošle odnose

Vijesti 19. jun 201918:15 > 20:41
N1

Milorad Dodik je pomogao da se afirmiše ideja obnove crnogorske državnosti, poštujem naše prošle odnose. Bili su intenzivni - naše aktivnosti su bile zajedničke na domaćem i međunarodnom planu. Znali smo se naći u Evropi, Americi, predstavljali smo zajedničke interese koji su se odnosili na obnovu mira i povjerenja, kazao je za N1 Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore.

Aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik nedavno je crtao mapu, kako je kazao – srpske države, koja je osim Srbije, Republike Srpske, uključivala i dijelove Crne Gore.

Đukanović je to komentarisao:

“Ne radi to u ime bilo koga iz Crne Gore. Toliku glupost sebi ne bi dozvolili ni lideri velikosrpskih partija u Crnoj Gori, jer bi to bila izdaja koja bi se ogledala u ponudi dijelova Crne Gore, a ne matične države. Došao sam i do saznanja da je Dodik protestvovao protiv nedovoljno precizne interpretacije te misli. Ako je ta misao Dodika na tačan način interpretirana, onda se duboko sukobljava sa nacionalnim interesima Crne Gore. Crna Gora drži do toga da su mir i stabilnost najstariji interes svih nas na Balkanu, a možemo ga očuvati ako budemo njegovali multietničku demokratiju u svim državama”, poručio je Đukanović.

Kakvi su sada odnosi sa Miloradom Dodikom?

“Naši odnosi u prošlosti bili su intenzivni – naše aktivnosti su bile zajedničke na domaćem i međunarodnom planu. Znali smo se naći u Evropi, Americi, predstavljali smo zajedničke interese koji su se odnosili na obnovu mira i povjerenja. Kazao sam, nije bilo jednostavno tada zastupati tu politiku, ni njemu ni meni. Pogotovo ne njemu – jer su tada na prostoru Srbije i Bosne bili prisutni i Karadžić i Milošević. On je pomogao da se afirmiše ideja obnove crnogorske državnosti, poštujem naše prošle odnose”, poručio je.

VEZANE VIJESTI

  “Danas se gledamo rijeđe, na međunarodnim skupovima. Vjerujem da ćemo se vidjeti u Sarajevu uskoro, imam i poziv za zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovinu i vjerujem da će se realizovati”, kazao je za N1.

“Danas su odnosi uvažavanja kakve imam sa svim ljudima koji su najodgovorniji za vođenje država. Imam korektne odnose kao i sa Džaferovićem i Komšićem”.

Kako i zašto se Dodik od socijaldemokrate pretvorio u nacionalistu i separatistu, i kako su poručili iz Kongresa SAD-a “glavnog ruskog igrača na Balkanu?”

“Retorika Dodika mi se ne dopada. Ne zato što ugrožava Crnu Goru. Savršeno sam miran, ništa ne ugrožava Crnu Goru pa ni te mape. Zašto mi je neprijatno – jer me vraća u devedesete godine, to je retorika kakvih sam se naslušao”, pojasnio je.

“Znamo se, sarađivali smo, pa nismo sarađivali toliko intenzivno. Pročitao sam određene izjave i politike koje ne dijelim. To je valjda legitimno, ne bih sebi dao za pravo da objašnjavam te razloge”, kazao je.

A kakve odnose ima sa Aleksandrom Vučićem, budući da određeni krugovi tvrde da je Đukanović pomogao njemu da pobijedi u Srbiji?

“Ima tu pretjerivanja. Ne bih mogao pomoći da Nikolić i Vučić nisu imali snažno utemeljenje u Srbiji od konkurencije Tadića. Naši odnosi su korektne saradnje i uvažavanja, kroz koje se trudimo da slijedimo naše nacionalne interese – da ne povrijeđujemo druge”, izjavio je.

Da li ga je pitao zašto se Srbija digla protiv njega?

“Ne. Nisam ga pitao jer bi to smatrao svojom slabošću, pokazao bih da me to tangira. Bilo je dosta neutemeljenih kampanja protiv mene, je li to ugrozilo Crnu Goru? Nije. Na taj način su nas ubjeđivali u ispravnost našeg krusa, zato smo došli do rezultata. Nema govora ni o kakvoj manipulativnoj politici u koprodukciji Đukanović – Vučić”, izjavio je za N1.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad