Đukanović ekskluzivno za N1 o utakmici s Kosovom: To nema veze sa sportom

Vijesti 19. jun 201918:49 > 21:26
Milo Đukanović u Pressingu
Milo Đukanović (Foto: N1)

Predsjednik Crne Gore MIlo Đukanović je u eksluzivnom razgovoru za N1 rekao da dešavanja koja su prethodila utakmici fudbalskih reprezentacija Crne Gore i Kosova ''nemaju veze sa sportom'' ocijenivši te događaje kao ''raspirivanje nacionalizma kroz političko djelovanje''.

Podsjećamo, nekoliko fudbalera i selektor crnogorske nacionalne vrste odbilo je igrati protiv reprezentacije Kosova u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Selektor Ljubiša Tumbaković je, potom i otpušten.

”To nema veze sa sportom, to je raspirivanje nacionalizma kroz političko djelovanje. Veoma opasno, sve to smo vidjeli početkom devedesetih godina. Za mene su multietnička društva strategija bez alternative. Ne samo za Balkan nego globalnu scenu u cjelini, ali za Balkan posebno. Mislim da bi svako skretanje s tog kolosijeka značilo povratak u tragediju devedesetih godina’‘, ocijenio je Đukanović za N1.

VEZANE VIJESTI

  On je u razgovoru za N1 naglasio da uvijek postoje velike države spremne da ostvare svoje uticaje u malim evropskim državama.

Moramo razumjeti da je Balkan dio evropskog kontinenta i dio evropske kulture. Na Evropskom kontinentu imate Evropsku uniju, ali imate i države koje su jednakopravni stanovnici evropskog kontinteta iako nijesu članice Evropske unije. I zbog toga je bio moj apel da se pobrinemo o tim nišama u Evropi i da ih ne prepuštamo olako tuđim interesima. Postoje uvijek spremne velike države, zainteresovane da budu globalno relevantne, da ostvare svoj uticaj u tim evropskim nišama”, rekao je Đukanović za N1

Potom je naglasio važnost prisustva Evrope na Balkanu.

Ako je Evropa nedovoljno prisutna na Balkanu, logično je da će ovdje prisutni sa svojim interesima druge države, one države koje nastupaju s platformi suprostavljenih evropskoj platformi. Oni pokušavaju da negiraju evropski sistem vrijednosti na Balkanu i da uspostave svoj sistem vrijednosti. Ja mislim da to nije u interesu Balkana ni u interesu Evrope’‘, dodao je.

Na pitanje da li je zabrinut za svoju sigurnost, Đukanović je odgovorio odrično.

”U pravu ste, nijesam zabrinut. Što se tiče s tih poruka sa relevantnijih adresa od našeg regiona o dugom trajanju vlasti, rekao bih da su već pomalo ozlogrdile i ta razmišljanja sveznalica koje o Balkanu znaju više od nas koji smo ovdje rođeni i sav svoj život provodimo ovdje. Oni zaboravljaju da bi i na Balkanu, kao dijelu evropske kulture, moralo važiti pravilo koje važi pravilo koje važi u Parizu, Berlinu, Londonu, Rimu i Skandinaviji – na vlasti ste dotle dok pobjeđujete. Nije valjda da bih trebao da se stidim toga što pobjeđujem što bi značilo da bi moji protivnici trebali biti ponosni što gube. Ne događaju se ovdje izbori u nekoj pećini, ovdje se događaju izbori od prvog izbornog procesa pod strogim nadzorom OEPS-a i Savjeta Evrope koji na kraju svakog izbornog procesa saopštavaju afirmativan sud o kvalitetu demokratskog izbornog procesa u Crnoj Gori”, dodao je gost N1 televizije.

O navodima o bogatstvu, novcu…

Riječ je očigledno o pokušajima s raznih adresa s kojima se želi diskreditovati moja pizicija u političkom životu Crne Gore. Djeluje li vam logično da neko ima neki snimak koji bi bio optužujući po mene, ko je moj ljuti politički protivnik, a da ga ne objavi? Djeluje li vam logično da neko s neke adrese ne izađe s jednim podatkom, s jednim bankovskim računom, katastarskom evidencijom o nekoj nekretnini? Ne, toga nema. Para imam onoliko koliko ima normalan čovjek koji se bavi ovim poslom. Ništa više od toga”, rekao je gost Pressinga istakavši da postoje neka druga, važnija bogatstva koja ga ispunjavaju do te mjere da postoje cifra za koju bi to ustupio.

#related-news_0

    O ”balkanskoj uniji”…

To mi liči na mirenje okolnošću da nema Evropske unije. Što se tiče Crne Gore, balkanska unija je tema o kojoj ne razmišljamo. Mi razmišljamo o Evropskoj uniji. Zalažemo se da nove evropske institucije uskoro definišu svoju stratešku politku da vidimo gdje će se naći ta politka proširenja. Za nas je orijentacija nezavisna Crna Gora u Evropskoj uniji”, dodao je.

 O važnosti članstva Crne Gore u NATO savezu…

”Crna Gora je svakako profitirala od članstva u NATO. Pored ovog aspekta – pripadnosti jednom moćnom savezu, treba kazati da je to dodatno učvrstilo unutrašnju bezbjednost Crne Gore. Da je to afirmisalo Crnu Goru u svijetu i omogućilo nam da brže savladavamo neke lekcije, ali da je to proizvelo i ozbiljne benefite na ekonomskom planu”, poentirao je Đukanović na kraju razgovora za N1.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad