N1 u kampu Borići: Put svoje djece žele graditi negdje drugo

Vijesti 19. jun 201919:39 > 20:45
N1

Uoči svjetskog dana izbjeglica, naša ekipa je boravila u migrantskom kampu "Borići" u Bihaću gdje je trenutno smješteno 310 osoba. Na ovom lokalitetu smještene su najugroženije katgorije – porodice sa djecom. U kampu se nalazi 130 djece u dobi do 18 godina.

Dva sata popodne. Djecu iz migrantskog kampa “Borići” u Bihaću vraćaju iz škole. Šestogodišnji dječak iz porodice Khan trči u zagrljaj majke. Kasnije pokazuje i svoj likovni rad svojim roditeljima. Otac djeteta – Mohamed priča nam da su zbog sigurnosnih problema morali napustiti Pakistan, ali susreli su sa još jednim problemom.

“Drugi problem je sa mojim šestogodišnjim djetetom. Moje dijete nema transfuziju krvi. Međutim ukoliko bi imali tretman transplatacije koštane srži, onda ne bi imali više problema, moj sin ne bi morao imati transfuziju krvi”, kazao je Mohamed Khan, migrant iz Pakistana.

Želja Hussina iz Sirije jeste domoći se Norveške. Pokušavao je nekoliko puta domoći drugih evropskih zemalja, ali svi pokušaji na hrvatskoj granici bili su bezuspješni. Ne želi kaže nam biti tretiran kao problematičan jer je migrirao. Ističe da smo svi ljudska bića i da želi kada dođe u kafić u gradu da ne bude diskriminisan i ne može boraviti u kafiću samo zato što je migrant. I ima samo jednu želju.

“Vidjeti moju majku. (N1: Gdje je tvoja majka?) Između Sirije i Libanona. (N1: U ratnoj situaciji?) Da”, kazao je kroz suze Hussin Hanya, migrant iz Sirije.  

Već godinu i po dana rješavanjem problema migrantske krize bave se samo Crveni križ kantona, Federacije i BiH, te institucije Unsko-sanskog kantona i pojedine međunarodne organizacije. Država i dalje ne želi da vidi probleme ovog kantona pričaju nam građani. Prije nekoliko dana više od 700 migranata smješteno je na lokalitet Vučjak, ali na području Unsko-sanskog kantona trenutno se nalazi na hiljade migranata.

“Mi smo uvijek govorili da u migrantskim centrima ima oko 3 i po hiljade migranata. Sada kada je došlo do raščišćavanja ovih privatnih smještaja sada sigurnuo ima tu i preko 10 hiljada ljudi”, izjavio je Husnija Kličić, predsjedik CK BiH.

Zajednička poruka migranta iz kampa “Borići” jeste da su zahvalni građanima Unsko-sanskog kantona, i da ne žele da manjina stvara lošu sliku o njima. Ističu da su za njih probleme institucije BiH koje ne razumiju njihove potrebe i zahtijeve. Jer oni svoju budućnost i novi životni put svoje djece žele početi graditi negdje drugo.

N1

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad