Džaferović: Zatražili smo plan zaštite interesa BiH u vezi s migracijama

Vijesti 19. jun 201920:45 > 20:53
Fena

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je danas novinarima u Sarajevu da je kolektivni šef države odlučio na današnjoj sjednici zadužiti Vijeće ministara BiH da što prije dostavi sveobuhvatan plan zaštite interesa BiH kada je u pitanju migrantska kriza.

Nazivajući ovo pitanje najvažnijim od više od 70 razmatranih tačaka dnevnog reda, Džaferović je napomenuo da je u okviru razgovora o tome šta program treba sadržavati predloženo i iniciranje sastanka s nadležnim tijelima Crne Gore i Srbije o toj temi.

“U okviru migrantske krize, veliki problem je i trgovina ljudima, nelegalni ulasci u BiH, uključivanje velikih kriminalnih grupacija u taj problem i o svemu tome trebaju sarađivati susjedne države kako bi se što efikasnije suprotstavili toj pojavi”, pojasnio je Džaferović.

Kao drugu važnu temu sjednice izdvojio je Izvještaj o evropskim integracijama koje je Predsjedništvu prezentirao predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, a danas je zaduženo Vijeće ministara da Predsjedništvu dostavi akcioni plan za djelovanje BiH o svim pitanjem istaknutim u Izvještaju Evropske komisije.

Predsjedništvo je danas razmotrilo i nekoliko međunarodnih sporazuma, a Džaferović je potvrdio da je odobreno pokretanje postupka usvajanja sporazuma koji se odnose na Srbiju i Hrvatsku vezanih za kontrolu gornjeg neba u zračnom saobraćaju BiH.

Podržan je i prijedlog Džaferovića da se pokrene postupak za osnivanje generalnog konzulata BiH u Novom Pazaru (Srbija) i u Rijeci (Hrvatska), a usvojen je i prijedlog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića o traženju pojašnjenja u vezi s bh. imovinom u Hrvatskoj.

“Traži se detaljniji izvještaj o tome, angažman državnih institucija poput Pravobranilaštva BiH vezano za sve ono što smo ranije usvojili u Predsjedništvu BiH”, pojasnio je Džaferović.

Osvrnuo se i na današnji sastanak s ambasadorima koji je održan u Predsjedništvu BiH kazavši da su oni izrazili zabrinutost zbog formiranja rezervnih sastava entitetskih policija, a Džaferović je kazao da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio razgovore s dužnosnicima Republike Srpske u tom smislu.

Govoreći o problemu neformiranja vlasti na državnom nivou, Džaferović je ponovio da je to pitanje zapravo pitanje vladavine prava napominjući da je sporno samo opredjeljenje budućeg predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije (SNSD) i ministara iz te partije u smislu vladavine prava, odnosno poštovanja postojećih zakona.

Smatra i da oni koji su odlučili blokirati rad državnog parlamenta to čine bez ikakvog osnova, a zbog toga ispašta cijela BiH, ocjenjujući da oni imaju sve uvjete da rade svoj posao.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad