Đukanović za N1: Srpska pravoslavna crkva čuva infrastrukturu Velike Srbije

Vijesti 19. jun 201922:10 > 22:17
N1

Srpska pravoslavna crkva čuva infrastrukturu Velike Srbije. Dakle sa svoje četiri eparhije u Crnoj Gori, od koje su tri prekogranične, ona zacrtava prostor Velike Srbije i ona na taj način potcrtava ono što je njena misija - rekao je za N1 Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore u emisiji Pressing.

“U duhu onoga što je kontinuirano djelovanje Srpske pravoslavne crkve i njihovo poimanje crnogorskog nacionalnog identiteta da Crnogorci ne postoje kao nacija, ne postoji Crnogorska pravoslavna crkva, da nema crnogorskog identiteta, da je nezavisna Crna Gora prolazna tvorevina i rezultat eto nekih nezrelih ljudi koji su se poigravali, ali će vremenom doći sve na svoje jer je to u skladu sa njihovim osnovnim načelom – a to je da su državne prolazna, a crkva je starija od svih.

VEZANE VIJESTI

  Crkva je ta koja upravlja procesima, danas Srpska pravoslavna crkva čuva infrastrukturu Velike Srbije. Dakle sa svoje četiri eparhije u Crnoj Gori, od koje su tri prekogranične, ona zacrtava prostor Velike Srbije i ona na taj način potcrtava ono što je njena misija, a to je kada državne politike naprave grešku, a po njima je nezavisnost Crne Gore greška, greška Srbije koja je to dozvolila, tu je crkva da to vremenom ispravi”, izjavio je Milo Đukanović u emisiji Pressing na N1.

Kakva je uloga mitropolita Amfilohija u tom procesu?

“Onakva kakva može biti uloga čovjeka koji se nalazi na važnom mjestu u hijerarhiji Srpske pravoslavne crkve čija je matrica djelovanja kako sam je opisao. Manje je vjerska nego politička organizacija. Bavi se više političkim nego vjerskim pitanjima. On ima ulogu, dosta je tokom perioda doprinio jačanju Srpske pravoslavne crkve”, kazao je i dodao:

“Bilo je tu i svjetlih trenutaka. Podržao je demokratske promjene u Srbiji, otklonio je crnogorske državne politike od Miloševićeve politike. Bio je suzdržane pozicije uoči referenduma 2006. godine mada znam da je njegov stav duboko protiv nezavisnosti Crne Gore. Nakon toga se kontinuirano ispoljavala njegova misija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori”.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad