Dječak iz Afganistana u BiH pronašao inspiraciju: Crta i svira

Vijesti 20. jun 201917:58 > 21. jun 2019 07:06
N1

Tražeći bolji život, bježeći od sukoba i nasilja, mnogi su stigli do BiH. Ekipa N1 televizije boravila je danas u Bihaću sa dječakom iz Afganistana. Nakon što je s porodicom prije više od 3 godine napustio svoju zemlju, prešao je mnogo kilometara i država, ali inspiraciju za umjetnost pronašao je u BiH. Želja mu je kaže postati poznati slikar i muzičar. Priču donosi Semir Mustafić.

Noman Gulzada napustio je Afganistan prije tri i po godine. Tada kao trinaestogodišnjak krenuo je na put nepoznato sa majkom i tri brata. Njihov otac već 14 godina boravi u Irskoj. Na putu do BiH, boravio je u Iranu, Turskoj, Bugarskoj, Srbiji, a u Bihaću je posljednjih osam mjeseci, gdje je počeo da crta i svira gitaru.

“Dobio sam inspiraciju za crtanje u Bosni. Pročeo sam crtati ovdje, prije nisam. Gitaru sam naučio svirati u Srbiji, od jednog čovjeka iz Afrike. On je moj prijatelj i naučio me da sviram”, ispričao nam je dječak iz Afganistana.

N1

A da se obrazuju pomogli su im između ostalih osobe sa Pedagoškog fakulteta u Bihaću. Iz ove institucije kažu da je jedno osnovnih dječijih prava – pravo na obrazovanje. Noman je uz njih poprilično naučio bosanski jezik. Iako su mnogi otišli sa predrasudama i strahom u kamp Sedra, sve to je palo u vodu svjedoče nam, i danas rad sa djecom ispunjava njihove živote.

“Ta djeca su na neki način ne samo sposobna i spremna ići u školu, nego su ona to od nas zahtijevala. Mi smo u početku imali tri puta sedmično nastavu. Kada dođe vikend oni nas obavezno u petak pitaju: ‘Hoćete li vi doći sutra?’. Dakle, to su djeca, kad s njima radite dobijete odgovor na sve ono što uložite u njih”, kazala je Almira Džanić, docentica na Pedagoškom fakultetu u Bihaću

Noman sa početka naše priče, govori nam da je mnogo volontera koji su boravili u kampu kupilo njegove likovne radove, te da oni danas ukrašavaju dnevne boravke ljudi širom svijeta. Dječak iz Afganistana ide u školu u Ostrožac, i evo šta kaže o boravku tamo.

“Tamo je odlično. Njihovo ponašanje prema meni je odlično. Oni se ne ponašaju niti osjećaju da sam ja migrant. Oni me osjećaju svojim. I Bosnu zbog toga volim”, kazao je ovaj dječak.

Inspirativni Noman pokazuje nam i svoj crtež na gitari. Kaže da je to njegova djevojka iz snova. Samo još uvijek nije shvatio da li je Bosnaka ili neka druga. Uz crteže, paralelna ljubav mu je i muzika. Iako mnogo komunikativan, više voli da pjeva. Od svih pjesama na bosanskom jeziku najdraža mu je ‘Crven fesić’.

Šesnaestogodišnji Noman Gulzada iz Afganistana je, kako kaže, u BiH pronašao inspiraciju da crta i da svira. Njegov san je da sa tri brata i majkom, susretnu se sa ocem koji se nalazi u Irskoj.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVOna ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad