Ko je zadovoljan deblokadom deponije u Mostaru, a ko nije?

N1

Nakon 11 dana blokade, na deponiju Uborak ponovno je počeo dovoz i odlaganje smeća iz Mostara. Dogovor o deblokadi regionalne deponije postigli su mještani sjevernog dijela Mostara sa gradonačelnikom Ljubom Bešlićem. Ipak, dali su i novi rok vlastima, a to je septembar, da se pronađe rješenje za ekološki problem u protivnom nove blokade su neminovne.

Kamioni napunjeni smećem, nakon 11 dana počeli su s odvozom i deponovanjem otpada. Ulice se čiste, kontejneri prazni. Procjenjuje se da se za vrijeme blokade deponije, na ulicama Mostara nakupilo gotovo 1.500 tona smeća. No, sve to postaje prošlost nakon što su mještani s gradonačelnikom dogovorili sporazum. A evo i šta su postigli:

“Mi smo postigli puno: Da se ne odlaže više animalni i medicinski otpad, otpad s pročistača otpadnih voda, da se obavi čišćenje terena unutra i okolo”, kazao je Nijaz Hodžič, predstavnik Inicijative Jer nas se tiče.

Fuad Hujdur, mještanin Vrapčića dodao je:

“Ovo je naša pobjeda, oni su izašli u susret našim zahtjevima, ali mi se nastavljamo boriti.”

A bilo je i nezadovoljnih. Čak i suza.

“Generalno ja nisam zadovoljan ovim, ali to je u ovom momentu što možemo, pritisak je ogroman i policije i države i Federacije i to je to”, požalio se Omer Hujdur, predstavnik Inicijative ‘Jer nas se tiče’.

Prema potpisanom sporazumu, osim što je dogovorena trenutna deblokada odlagališta, dogovoreno je formiranje posebnog stručnog tima koji će raditi na iznalaženju mogućnosti za sanaciju i izmještanje odlagališta s trenutne lokacije.

“Upoznao sam premijera i cijelu Vladu da u stručnom timu koji će se formirati da će biti ljudi koji su iz lokalne zajednice, tražit ćemo određene stručne profile da Vlada imenuje u ovaj tim koji će raditi na iznalaženju nove deponije”, objasnio je Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara.

Podsjetimo, 10. juna mještani su blokirali odlagalište Uborak, zahtijevajući da se istraži sve što je proteklih godina ovdje deponirano te da se hitno pristupi rješavanju tog ekološkog problema. Situacija je eskalirala u maju kada je otkriveno da je na odlagalište komunalnog otpada deponirana određena količina dehidriranog mulja s pročistača otpadnih voda. Federalna ministrica okoliša i turizma izjavila je da ukoliko se utvrdi da su se na ovu deponiju odlagale sumnjive materije, da je spremna istu zatvoriti. Iako mještani o navedenom već imaju potvrdu i rješenje Federalnog inspektora.

“Vidjet ćemo šta je bolje rješenje, da li da se još tu odlaže komunalni otpad, pa da vidimo šta s tim medicinskim otpadom, ako ga ima. Meni nije problem poništiti dozvolu sutra, ali šta dobiva Grad Mostar s tim? Neka nađu lokaciju, u rekordnom roku će dobiti novu okolišnu dozvolu”, potcrtala je Edita Đapo, ministrica turizma i okoliša FBiH

Nakon sastanka s gradonačelnikom, premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić prizaje da nije baš najbolje upoznat sa cijelom situacijom:

“Načuli smo tek od Grada Mostara da tu postoji neki bijeli talog, neki crni pijesak, da postoji problem zatvaranja, otvaranja deponije. Nismo to do sad znali, ali evo neka smo naučili.”

Mještanima je data garancija da će se na Uborku odlagati samo do ispunjenja sadašnjih kapaciteta. Stoga su postavili novi rok vlastima. Ukoliko se do devetog mjeseca ne bude ispoštovao dogovor, najavljuju nove blokade.

Uprkos svemu, mještani sjevernih prigradskih naselja ne odustaju od svojih zahtjeva, kažu borit će se do kraja za bolju i zdraviju budućnost.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad