Banjalučani i more: Rijetki se spremaju za putovanja…

Vijesti 20. jun 201918:16 > 21. jun 2019 07:00
N1

S banjalučkog aerodroma poletio je avion za Atinu. Čarter letovi za Grčku i Tursku trajaće do početka septembra, mnoštvo turističkih aranžmana za ove destinacije je već rasprodato. U posljednjih godinu dana od kako su uspostavljene avio linije iz Banjaluke za nekoliko evropskih gradova raste i broj turista u gradu na Vrbasu. No, koliko su Banjalučani u mogućnosti da putuju?

Temperatura skoro 40 stepeni Celzijusa, vrijeme je godišnjih odmora, no rijetki su Banjalučani koje smo zatekli na vrelom asfaltu se spremaju za more.

Pitali smo ih hoće li na more ove godine i evo šta su nam kazali:

“Ne. (N1: Zašto?) Nemam novca.”
“Ne.”
“Ne.”
“Idem preko Zlatibora, pa do Sandžaka i Berana i onda do Ulcinja.”
“Ja sam već bio. Išao sam na Siciliju motorom.”
“Nigdje ne idem, nemam para.”

U neposrednoj blizini ovog šetališta u hotelu Bosna prezentovana je nova turistička ponuda – avionom sa banjalučkog aerodroma do grčkih plaža. Ovdje nam otkrivaju da za razliku od naših sagovornika iz Gospodske ulice, stotine Banjalučana zainteresovano je za odmor u Grčkoj ili Turskoj. Aranžmani se kreću od 800 do 6.000 KM, 15% kupaca odlučilo se za najskuplju varijantu.

“Ove godine imamo 16 letova za Tursku i devet letova za Grčku koji su sad poprilično popunjeni”, kazao je Vedran Jokić iz Turističke agencije Kontiki.

Srbijanska Turistička agencija Kontiki travel prošle je godine uvela čarter let za Antaliju, od ove i za Atinu, a razmišlja se i o Egiptu. Sa Banjalučkog aerodroma poručuju da se saradnja ova uspješno nastavlja, takođe navode da je dolazak kompanije Ryanair i uspostava avio linija prema Briselu, Memingemu i Berlinu rezultirala sa 12.460 putnika do 1. aprila ove godine.

“Očekujemo do kraja godine, nadam se kao što je i predviđeno 200.000 putnika”, kazao je Milan Račić, v.d. direktor Aerodroma Banjaluka.

Pregovara se o uspostavljanju leta za Moskvu, ali i o uvođenju avio linije koja bi dovela kineske turiste u Banjaluku. Iz Gradske uprave kažu da je sa oživljavanjem aerodroma broj turista porastao za 15%, međutim problem su smještajni kapaciteti.

“Drago mi je kada vidim da se bilo koji investitor odluči da ulaže u smještajne kapaciteta da gradi hotele. Mi kao grad ne možemo graditi hotele, ali generalno imamo problem s tim”, kazao je Srđan Amidžić, zamjenik gradonačelnika Banjaluke.

U Banjaluku najviše dolaze turisti iz regiona i to za vrijeme odražavanja festivala i prvenstava u kajaku i raftingu. Najatraktivnije turističke ponude vožnja dajakom, obilazak Kastela, te vjerskih objekata koji su proglašeni kulturno istorijskim spomenicima.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad