Počeli Dani Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti

Vijesti 20. jun 201918:29 > 19:57
N1

Da je obrazovanje ključno za razvoj društva, pokazuju 11. Dani Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti (BHAAAS), koji su počeli danas u Sarajevu i trajaće sve do 23. juna. Jedan od najvećih naučno-umjetničkih skupova u regiji, okupio je vrhunske stručnjake koji dolaze sa najprestižnijih univerziteta, klinika i akademskih institucija iz cijelog svijeta.

Oni koji su rođeni u BiH, a žive i rade u inostranstvu, nisu zaboravili zemlju odakle dolaze te na razne načine pokušavaju doprinijeti poboljšanju stanja u obrazovanju BiH. Jedan od njih je i dr. Senail Sivro koji kaže da iako živi u Holandiji, smatra da nikada nije napustio BiH. Ističe, da znanje nije ničije vlasništvo, te da je to glavni motiv njegovog dolaska na ovu konferenciju

“Ja se ne vraćam u Bosnu, ja se vraćam u Holandiju. Ja sam odavde i to je malo drugačiji koncept. Ja nisam nikada ni otišao odavde jer sam ja htio da budem neko i nešto, mada je to na kraju krajeva tako ispalo i tako se realizovalo. Tamo sam dosta naučio, organizovao sam se, napravio sam karijeru, međutim nikada to nije bila moja želja”, kazao je Sivro.

Da Bosna i Hercegovina bude zemlja boljeg života svojim djelovanjem doprinosi i američki profesor bosanskohercegovačkog porijekla Ismar Volić. Ovaj profesor matematike na bostonskom College-u dobio je Fulbright-ovu stipendiju koja mu je omogućila cijeli svijet na dlanu. Međutim, za mjesto svog istraživačkog rada, ipak je odabrao Sarajevo. Kako je kazao, to je bio normalan slijed događaja, nakon kojeg je i ostvario svoj “američki san”:

“Moj američki san je da živim ovako kako živim, a to je da sam profesor, da se bavim matematikom, neka materijalna strana stvari me nije nikad toliko interesovala, živim pristojno, to mi je dovoljno, bitno mi je da imam dosta vremena za porodicu, za dolaske ovdje, za druženje i to je moj američki san, koji sam ja, mislim, ostvario.”

Predsjednik BHAAAS-a ističe da koliko god studenti znanja posjedovali, to je nedovoljno u odnosu na to, koliko znanja zapravo postoji. Ističe da je upravo to cilj ove akademije – međusobno upoznavanje, razmjene mišljenja, te pokretanja novih inicijativa i projekata.

“Ja ne vjerujem da će biti naglih promjena u BiH u smislu kratkoročnih, narednih 3,4 ili 5 godina, ali svakako mi radimo da te promjene postanu vidljive za 10, 15 ili 20 godina, što znači da ljudi koji su sada studenti, ako počnu razmišljati na način na koji im mi ukazujemo, ne samo mi, nego mnoge organizacije sličnog sadržaja, mislim da ćemo onda zaista imati puno svjetliju budućnost”, istakao je Emir Festić, predsjednik BHAAAS-a.

Na konferencijama i naučnim simpozijumima narednih dana govoriće o različitim naučnim oblastima: medicini, prirodnim i društvenim naukama, a biće organizovan i kulturno-umjetnički program.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad