Ministrica Pendeš: Šarović, Mektić i Zvizdić ne govore istinu

Vijesti 21. jun 201909:37 > 09:40
N1

Način na koji se zakazuju sjednice i način na koji su dostavljaju materijali su razlozi zašto nisam došla na sjednicu Vijeće ministara Bosne i Hercegovine. A upozoravala sam, kazala je za N1 ministrica odbrane BiH, Marina Pendeš.

Kako stoje stvari kada govorimo o kapacitetima Oružanih snaga BiH u smislu njihovog raspoređivanja na granici?

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, kao kolektivni zapovjednik, može donijeti odluku o angažovanju Oružanih snaga ali to ne znači da će pripadnici OS BiH biti na granici kao što to radi Granična policija BiH. Mogu se aktivirati inžinjerijske jedinice OS BiH u cilju sprečavanja ilegalnih migracija i takva privremena angažovanju iziskuju određena finansijska sredstva jer nisu planirana za ovu godinu.

OS BiH kao oružane snage u cilju fizičkog zaustavljanja ili sprečavanja na granici se ne mogu angažovati jer to ne dozvoljava sadašnji Zakon o odbrani.

Zašto niste došli na sjednicu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine?

Način na koji se zakazuju sjednice i način na koji su dostavljaju materijali su razlozi zašto nisam došla na sjednicu. A upozoravala sam. Smatram da svaku sjednicu Vijeća ministara treba zakazati u skladu sa Poslovnikom i materijale dostaviti na vrijeme.

Zašto su došli ministri iz SDS-a ili SDA? Da li su oni materijale dobili na vrijeme?

Ne dobiju ni oni materijale. Trebalo bi napraviti analizu da se vidi koji su ministri u posljednjih četiri godine bili najviše puta prisutni na sjednici Vijeća ministara.

Zanimljivo je da se vi i vaše kolege iz HDZ-a niste pojavili na sjednici VM BiH svega nekoliko dana nakon što je Dodik kazao da novo Vijeće ministara više neće zasjedati jer ministri HDZ-a neće dolaziti na sjednicu?

Kakve veze ima nedolazak na sjednicu sa gospodinom Dodikom? To nije tačno. SNSD i HDZ imaju korektne odnose iz jednog razloga zato što se poštuje volja naroda i uvažava se izborni rezultat.

Znači, kažete da ministri Šarović, Mektić i predsjedavajući Zvizdić, koji su došli na sjednicu, ne govore istinu kada kažu da je sve urađeno po procedurama?

Tako je. To ja mislim.

Da li je Ministarstvo odbrane BiH moglo poslati prvi Godišnji nacionalni program i tako prekinuti agoniju?

Mogu to uraditi samo na bazi zaključaka koji se donose na sjednicu Vijeća ministara i na bazi zaključaka Predsjedništva BiH.

Predsjednik vaše stranke Dragan Čović u četvrtak je kazao da će sljedeće sedmice biti formirana vlast u BiH. Da li je to istina?

Ako je predsjednik tako kazao ja mu vjerujem. Sigurno ima informacije.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVOna ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad