Milan Tegeltija: Prijave protiv novinara, medija, političara…

Vijesti 21. jun 201910:21 > 10:40
N1

Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, obratio se danas javnosti uoči nastavka današnje sjednice.

Vladavina prava podrazumijeva da institucije obavljaju svoj posao i u cijelosti podržavam aktivnosti svih institucija koje su nadležne da ispitaju sve okolnosti ovog slučaja u bilo kojem aspektu. S druge strane, vladavina prava podrazumijeva da niko nije iza zakona, uključujući mene prvog, pa sve ostale. I ja sam podložan svim zakonima u Bosni i Hercegovini. Međutim, vladavina prava podrazumijeva da niko nije iza zakona uključujući i novinare i sve ljude koji obavljaju sve funkcijeuključujući i novinare, jer to što ste novinar vam ne daje pravo da kršite zakon ili da radite krivična djela. Zbog toga najavljujem sljedeće poteze: zajedno sa mojim pravnim timom biće poduzeta pravna akcija koja podrazumijeva podnošenje građanske tužbe za klevetu protiv svih medijskih kuća i pojedinačnih novinara, političara i drugih osoba koji su svojim izjavama u javnosti iznijeli ili prenijeli netačne tvrdnje iz kojih proizilazi da sam počinio bilo kakvu koruptivnu radnju. Drugo, ovakve tužbe biće podnijete inostranstvu, posebno u Njemačkoj”, rekao je Tegeltija i nastavio:

Treće, podnošenje krivičnih prijava nadležnim tužilaštvima protiv osoba koje su svjesno konstruisale i plasirale lažne vijesti koje su imale za cilj stavljanje mene u kriivčni i disciplinski progon. Četvrto, podnošenje disciplinskih prijava protiv nosioca pravosudnih funkcija koji su se upekli u tekući krivični postupak pred Tužilaštvom BiH, sugerišući Tužilaštvu da bi ja u postupku morao imati status osumnjičenog. I zadnje podnošenje prijave Evropskom sudu u Strazburu protiv sudije tog Suda Farisa Vehabovića koji sa svojim javnim izjavama direktno upleo u postupke“, najavio je Tegeltija.

Detaljnije u informativnim emisijama N1.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVOna ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad