Tegeltija: Istina će ugledati svjetlo dana

Vijesti 21. jun 201910:41 > 10:56
N1

Nakon što je Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, najavio krivične prijave, novinari su ga upitali zašto je najavljena jedna i protiv medija iz Njemačke, Tegeltija je kazao da je to zbog toga što su iznijeli netačne tvrdnje u vezi sa njegovim slučajem.

Zato što je jedan medij iz Njemačke iznio takođe netačne tvrdnje o mojoj umiješanosti u korupciju“, poručio je predsjednik VSTV-a, a na pitanje da li će biti podnesene i prijave protiv medija ili novinara iz BiH je kazao:

To ćemo vidjeti. Biće analizirane sve izjave, prilozi, tekstovi i za sve one za koje se ispostavi da su utvrdili da sam ja umiješan u koruptivne radnje, biće podnese tužbe, kako protiv medijskih kuća, tako i protiv novinara“.

Također, u svog obraćanju javnosti, istakao je i da želi da se zahvali objektivnim novinarima koji su izvještavali o ovom slučaju.

Ja kao građanin imam pravo da se zaštitim od insinuacija i kleveta koje imaju za cilj nanošenje štete meni lično. Podržavam pravo na istraživačko pravo, ali izlaženje izvan okvira objektivnog izvještavanja javnosti, je regulisano i važećim zakonima u BiH i iskoristiću sve mogućnosti koje imam po zakonu“, naveo je.

VEZANE VIJESTI

Istakao je i da sve što radi ima isključivo sa njim, da su to njegove individualne akcije, te da Tužilaštvo radi svoj posao, i da se on tu ne miješa.

Nakon što je najavio i prijavu protiv Farisa Vehabovića, sudije Evropskog suda u Strazburu, reporterka N1 ga je upitala da li to znači da će prijave uslijediti i protiv njegovih kolega, a on je odgovorio: “Ja sam rekao da ću podnijeti i disciplinske prijave protiv određenih nosilaca pravosudnih funkcija, i to je bilo na televiziji N1, jer su navodili da sam ja trebao biti osumnjičeni iako je taj postupak bio u toku i upleli su se u taj predmet dok on traje“.

“Istina će ugledati svjetlo dana, odnosno ko iza svega ovoga stoji, a najavio sam i krivične prijave protiv određenih osoba”, rekao je te dodao:

Nisu krivi mediji. Ja ću individualizovati odgovornost i za klevetu u krivičnim prijavama. Nemam namjeru da suzbijam pravo na javnu riječ, to je dozvoljeno, ali kad se izađe izvan okvira dozvoljenog, tad više ni novinari nisu izvan zakona. Ovo nije atak na novinarsku profesiju, podržavam novinarsko pravo i na kritiku i pravo na informisanje, ali zaštita mojih prava odnosi se na prekoračenje tih prava“.

O tome da li je VSTV podijeljen po nacionalnom šavu, kako je kazala članica VSTV-a Monika Mijić je rekao: “Ne mogu da utvrdim to, ali kako je Mijić rekla, to se na osnovu određenog pisma u medijima stvorila slika da je podijeljeno, ali to nije njena tvrdnja. VSTV je jedinstvena institucija, odlučuje se na demokratski način i demokratsko pravo svih članova je da se slažu ili ne slažu“.

Pitali su ga i da li će ministar sigurnosti Dragan Mekitć dobiti prijavu, je rekao: “Neću biti selektivan, ali sve osobe koje su u javni prostor iznijele tvrdnje iz koje proizilazi da sam optužen za korupciju, će biti tuženi za klevetu”.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVOna ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad