Safet Zec za N1: Nagrada Sarajeva zauzima posebno mjesto

Vijesti 06. apr 201510:03 > 10:10
N1

Šestoaprilska nagrada, koja se dodjeljuje za izuzetan doprinos promociji i razvoju Grada Sarajeva, ove godine će se dodijeliti u sarajevskoj Vijećnici. Nagrade će dobiti Udruženje roditelja djece opkoljenog Sarajevo, slikar i grafičar Safet Zec, stručnjak za održivi razvoj Tim Clancy i fotograf Jim Marshal. Gost Novog dana bio je Safet Zec.

Počasnim građanima Grada Sarajeva će biti proglašeni Manel Vilja, uposlenik gradske uprave Grada Barcelone i francuska novinarka i književnica, Florence Hartmann.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić obrazložio je prijedlog da se Safetu Zecu dodijeli Šestoaprilska nagrada činjenicom da je kao jedan od najznačajnijih bh. umjetnika ostvario značajan doprinos afirmaciji grada Sarajeva u regiji i svijetu.

Na pitanje koliko mu znači ova nagrada, a već ih ima više od 20, te da je u Francuskoj proglašen vitezom umjetnosti, Safet Zec je za N1 kazao da “”Nagrada Sarajeva će imati posebno mjesto.”

Svaka nagrada ima svoju specifičnost. Ipak to je moj grad, tu sam rođen i odrastao. Svaka nagrada raduje, a ovu ću nositi dostojanstveno i ponosno.”

Kada kritika, znalci ali i građani govore o Zecu, uvijek ističu emocionalnu uključenost i njegov humanizam.

To je način poruke u kojoj sam ja prvi konzument. Predstavlja čitav kontekst vrlo određene terminologije i načina izraza i na neki način najteži momenat djela stvaraoca”, rekao je Zec.

Safet Zec je ostavio neizbrisiv trag u bh. i evropskoj savremenoj umjetnosti. Na pitanje da li postoji neko djelo koje mu posebno leži na srcu, Zec je rekao “da je teško izdvojiti tolika djela.”

Kod mene se radi o opusima, grupacijama djela, koje sam posvetio upravo Sarajevu. Kuće djetinjstva, između kojih sam odrastao. Moje Bentbaše kod Alifakovca stvarao sam s posebnom radošću i uzbuđenjem. Uvijek postoji želja da se vratite, na drugi način i s drugom energijom. Kada ih gledam uzbuđuju me i pripadaju području moga sjećanja.”