Odgovor VSTV-a na pismo Ambasade SAD-a, OSCE-a i Evropske unije

Vijesti 21. jun 201915:47 > 15:51
N1

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine odgovorilo je na pismo koje im je upućeno 28. maja 2019. godine od Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, Evropske unije, OSCE-a u BiH u kojem navode da su primili k znanju zabrinutnost i konstruktivne kritike koje su im tada izrečene.

VSTV navodi da su svjesni kašnjenja u provođenju postupaka nosilaca pravosudnih funkcija i sudija Ustavnog suda BiH.

“To kašnjenje je u najvećoj mjeri posljedica objektivnih uzroka (usvajanja novog normativnog okvira za imenovanja), a ne samo naših subjektivnih propusta u radu”, stoji u pismu VSTV-a.

VSTV poručuje da će odmah pristupiti intenziviranju tih postupaka i izvršiti imenovanja po zaključenim konkursima. Naveli su i to da će u narednom periodu nastviti periodične provjere implementacije tog sistema i preduzimati mjere za njegovo unapređenje.

“VSTV čvrsto ostaje kod svojih odluka koje se odnose na oblast finansijskih izvještaja nosilaca pravosudnih funkcija i efektivnog nadzora nad tim izvještajima. Sigurni smo da ste upoznati sa stavom Agencije za zaštitiu ličnih podataka spram novousvojenog Pravilnika o podnošenju, provjeri i obradi finansijskih izvještaja sudija i tužilaca. Stoga pripremamo i revidirani tekst navednog pravilnika, čije odredbe neće dovoditi u pitanje sadržinu preporuka eksperata Evropske komisije”, navode u pismu.

“U cjelosti podržavamo stav naveden u Analitičkom izvještaju koji prati Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu za članstvo u Evropskoj uniji, koji podsjeća zakonodavca na njegovu dužnost da stvori pravnu sigurnost i obezbijedi adekvatnu zakonodavnu aktivnost VSTV-a u važnim poljima koja su povezana sa implementacijom reforme”, saopćili su.

Također, VSTV je pozvao zakonodavnu vlast u BiH da što prije donese novi zakon o VSTV-u, koji će biti zasnovan na preporukama eksperata Evropske komisije i mišljenjima Venecijanske komisije.

Naglasili su neophodnost kontinuirane i programske saradnje sa tijelima zakonodavne i izvršne vlasti, kao i nosiocima zakonodavnih reformi.

VSTV se obavezao da će u narednom periodu izraditi vlastiti reformski program i prezentirati ga na konvenciji koja je planirana za novembar 2019.

Pročitajte sadržaj kompletnog pisma.

N1
N1

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad