Avdo Avdić za N1: Da sam se bojao, ne bih ovo objavio

Vijesti 21. jun 201915:46 > 16:03
N1

Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, najavio je danas tužbe protiv novinara, medija i političara, a Avdo Avdić, novinar Žurnala čije je istraživanje i iniciralo aferu "Potkivanje", komentarisao je izjave Tegeltije za N1 te naveo kako Tužilaštvo BiH, odnosno VSTV, time mijenja i Krivični zakon BiH.

Gospodin Tegeltija nije najavio samo protiv Žurnala, on je najavio protiv svih ljudi, i stranih medija i bh. medija da će podnijeti tužbu za klevetu i to je OK. Međutim, drugi dio izjave, gdje govori da će zatražiti krivičnu istragu protiv ljudi koji su navodno zloupotrebljavali sve ovo da bi se neko diskreditovao, to je već problem. Treba razgraničiti – tužbe za klevetu ima svako pravo da podnese, ali krivično gonjenje može biti samo u skladu sa zakonom, a u Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine ne postoji krivično djela kleveta. Znači, kleveta se reguliše nekim drugim zakonima, tako da je došlo do zloupotrebe od strane VSTV-a, odnosno samog gospodina Tegeltije. Tužilaštvo BiH koje dan prije njegove izjave saopštilo da je formiralo predmet i da će početi da istražuje osobe koje iznose kritičke stavove ili negativne informacije o radu pravosuđa. Ne netačne, već negativne. Dakle, po tome se može zaključiti da Tužilaštvo BiH, odnosno VSTV, mijenja i Krivični zakon BiH, i da umjesto krivičnog djela ugrožavanja rada pravosuđa, oni uvode novo krivično djelo ugrožavanje kriminala u pravosuđu“, komentarisao je Avdić za N1.

VEZANE VIJESTI

S obzirom da je aferu “Potkivanje” otkrio Žurnal, gdje je Avdo Avdić i zaposlen, upitali smo ga da li misli da će biti pod posebnom lupom u narednom periodu, a on nam je odgovorio: “Ovo nije samo poruka Žurnalu, ovo je poruka svim građanima BiH koji godinama iskazuju svoje nezadovoljstvo zbog nerada pravosudnih institucija. Ja da sam se bojao, ne bih ovo objavio. Još jednom kažem – tužba za klevetu nije problem, to je sve u skladu sa zakonom, međutim formiranje krivičnih predmeta jeste problem, jer nije u skladu sa zakonom, ali mi smo već navikli da Tužilaštvo BiH, odnosno VSTV krše zakon, i da oni iskorištavaju svoj položaj tako što bi krivičnim istragama ili formiranjem određenih predmeta koji nemaju nikakvo uporište u zakonu, uticali da neko prestane da piše o njima negativno, a ne lažno. Ako je lažno, onda je kleveta, i to se dokazuje kroz neke druge postupke, a ne krivične, a ovdje i Tegeltija sam i Ružica Jukić i svi drugi članovi VSTV-a, ali i Tužilaštvo BiH, na svojoj zvaničnoj stranici najavljuje otvaranje krivične istrage“.

Na pitanje da li mogu dobiti posebne istražne radnje u ovom slučaju je rekao: “Ne znam šta rade oni u Tužilaštvu BiH, međutim prema Zakonu o krivičnom postupku, tužilac može samo zatražiti od određenog suda da im potpiše nalog za primjenu posebnih istražnih radnji. Ukoliko je Tužilaštvo BiH to pokrenulo, tu nadležnost isključivo ima Sud BiH koji bi morao da potpiše nalog za primjenu posebnih istražnih radnji. Ukoliko to spuste na neke niže nivoe, onda to rade općinski sudovi, ali to onda više ne radi Tužilaštvo BiH već rade nadležna kantonalna tužilaštva. Ukoliko se radi o osobama iz više kantona, više entiteta, ne znam kako će biti nadležnost nekih kantonalnih tužilaštava, a ako se radi na nadležnosti Tužilaštva BiH, onda imaju problem sa Sudom BiH“.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVOna ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad