Lista Milana Tegeltije koja je odjeknula u javnosti

Vijesti 21. jun 201917:59 > 19:21
N1

Nakon analize tekstova i priloga objavljenih u medijima najavljene su građanske tužbe za klevetu protiv svih medijskih kuća, pojedinačnih novinara, političara i svih onih koji su ustvrdili da je Milan Tegeltija umješan u koruptivne radnje. Nije to gušenje medijskih sloboda ustvrdio je, odgovarajući na novinarsko pitanje, pojasnivši da kao građanin ima pravo da se zaštiti od kleveta i laži. I tu nije kraj.

“Podnošenje krivičnih prijava nadležnim tužilaštvima protiv osoba koje su svjesno konstruisale i plasirale lažne vijesti koje su imale za cilj moje stavljanje pod krivični i disciplinski progon. Podnošenje disciplinskih prijava protiv nosilaca pravosudnih funkcija koji su se suprotno kodeksu sudijske etike direktno upleli u tekući krivični postupak pred Tužilaštvom BiH – sugerišući Tužilaštvu da bih ja, u istom postupku, morao imati status osumnjičenog”, poručio je Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a.

Nazive eventualno spornih medijskih kuća, odnosno imena novinara, političara i drugih – Tegeltija, za sada, nije precizirao. Kada su u pitanju mediji najavio je i tužbu u Njemačkoj. Poznato je i jedno ime sudije, a to je Faris Vehabović. Prijavu protiv njega Tegeltija će podnijeti predsjedniku Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. Na sve je reagovao i državni ministar bezbjednosti. Mektić je inače čest kritičar određenih pravosudnih institucija – poput Tužilaštva BiH, ali i VSTS-a BiH.

“Kad dođu pod lupu kritike onda zloupotrebljavajući svoj položaj i svoju funkciu prijete na razne načine. Jedan dan prijete medijima, drugi dan prijete svojim kritičarima, treći dan hoće da pokrenu istragu protiv svakog onog ko se kritički odnosi prema njima”, rekao je ministar sigurnosti BiH.

Na ono što je saopštio Milan Tegeltija reagovao je i novinar online magazina “Žurnal” Avdo Avdić koji je i objavio navode o aferi i video snimak na kojem se pojavljuje predsjednik VSTS-a BiH, biznismen Nermin Alešević i inspektor SIPA-e Marko Pandža sada prvivremeno suspendovan.

“Ovo nije samo poruka Žurnalu, ovo je poruka svim građanima Bosne i Hercegovine koji godinama iskazuju svoje nezadovoljstvo zbog nerada pravosudnih institucija. Da sam se bojao, ne bih ovo obavio. Tužba za klevetu – nije problem – to je sve u skladu sa zakonom. Međutim, formiranje krivičnih predmeta jeste problem jer nije u skladu sa zakonom, ali mi smo već navikli da Tužulaštvo BiH, odnosno VSTV BiH krše zakon i da oni iskorištavaju svoj položaj tako što bi krivičnim istragama ili formiranjem određenih predmeta koji nemaju nikakvo uporište u zakonu – uticali da neko prestane da piše o njima negativno, a ne lažno.”

Nisu samo Tegeltijine najave obilježile redovnu sjednicu VSTS-a. Usaglašeno je pismo kao odgovor na zajedničko pismo koje su članovima Savjeta ranije uputili Misija OEBS-a, Ambasada SAD-a i Delegacija EU u BiH. U tom pismu VSTS-u su upućene jasne kritike koje su se, između ostalog, odnosile i na postupke imenovanja.

“Odmah ćemo pristupiti inteziviranju tih postupaka i izvršiti imenovanja po zaključenim konkursima, ali i kontinuirano analizirati novousvojeni normativni oblik za oblast imenovanja”, navode u pismu.

Inače, tokom trodnevnog zasjedanja Visoki sudski i tužilački savjet BiH donio je odluku da Monika Mijić, član VSTS-a, nije u sukobu interesa kao kandidat za sudiju Ustavnog suda Federacije BiH, odlučujućim glasom Milana Tegeltije. 

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVOna ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad