Miletić za N1: Da političari ne kontrolišu sudije mnogi bi bili u zatvoru

Vijesti 21. jun 201918:17 > 19:11
N1

Zlatko Miletić, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uputio je u parlamentarnu proceduru Prijedlog dopuna Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. U Danu uživo govorio je o ovom Prijedlogu ali i željama Demokratske fronte kada je u pitanju aktivacija MAP-a, formiranje vlasti i Bh.blok.

Predložene dopune predviđaju kaznu zatvora u trajanju od 6 mjeseci do 5 godina za sve koji negiraju ili opravdavaju genocid, zločine protiv čovječnosti ili druge počinjene ratne zločine utvrđene u međunarodnom ili bh. sudu.

“Mnoga udruženja građana sa različitim nacionalnim predznakom traže da se riješi ovo pitanje u BiH i čak traže donošenje posebnog zakona. Krivični zakon je donesen 2003. godine i donio ga je ili nametnuo visoki predsjednik a do sada je 12 puta nadopunjavan. Izmjena je vrlo jednostavna, tražio sam da se donese po hitnom postupku pogotovo jer je riječ samo o dva člana”, kazao je Miletić.

Politička situacija u BiH se mora sistematski riješiti, objasnio je Miletić te izrazio nadu da će “parlamentarci i izaslanici i u jednom i u drugom Domu krenuti da rade ono za šta su plaćeni”:

“Kada je u pitanju Dom naroda tu ima dokumentacije od decembra koja je trebalo proći kroz Dom, ima na desetine ugovora koje BiH treba ratifikovat, na stotine izvještaja je došlo. Ja sam svaki taj dokument pročitao, a koliko ko osobno od parlamentaraca radi – ja to ne mogu procijeniti.”

Formiranje vlasti zapelo je na (ne)slanju Godišnjeg nacionalnog programa prema riječima parlamentarca Zlatka Miletića. Njegovo slanje označio je kao suštinu no nekome nije stalo da BiH krene pravim putem i zakasnili smo, istakao je:

“Imam osjećaj da pojedini političari u BiH namjerno prave ovu vrstu problema da se ne bi bavili ekonomijom, iseljavanjem, pitanjem mladih u BiH, migrantskom krizom i nizom drugih pitanja koja opterećuju i sigurnosnu i društvenu i ustavnu situaciju BiH. Mi nećemo odustati od NATO puta ili aktivacije MAP-a. Za nas su vrlo važne evroatlantske integracije.”

Ocijenio je da pomaka u BiH nema ukoliko se ne riješi problem vladavine prava.

“Prije svega borba protiv korupcije i kriminala u BiH. Pojedini političari kontrolišu pojedine sudije. Da se to nije dešavalo jedan dio ljudi koji obnašaju funkcije davno bi bio u zatvoru, a ne u poslaničkim klupama”, potcrtao je.

Miletić je kazao da mu je žao što Demokratska fronta više nije dio Bh. bloka međutim ne vidi razlog zašto se ne bi nekada opet spojili:

“Nama je drago da oni to rade, drago bi nam bilo i da se ukrupne. U BiH kad tad mora doći do objedinjavanja te građanske lijeve opcije, i ja se nadam da će se naši putevi opet u budućnosti ukrstiti. Mi u njima ne vidimo neprijatelje.”

Na kraju, govoreći o novom zakonu o policijskim službenicima u KS rekao je da Mevludin Halilović “nije trebao biti ikad u prilici da bude policijski komesar jer je prije toga bio ministar ispred SDA u federalnom ministarstvu”. Novi zakon uskratio je mogućnost da policijski komesar bude neko ko je u prošlosti politički djelovao.

“Suština problema je da nađu čovjeka koji je najsposobniji bez obzira koje će nacionalnosti biti i da ta tijela, ima ih osam koja kontrolišu policijskog komesara daju spisak sa stvarima koje treba uraditi i kažu ako to ne uradite za šest mjeseci vi ćete ići”, naglasio je Miletić.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVOna ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad