Novo obećanje SDA, HDZ-a i SNSD-a o formiranju vlasti

N1

Kompromis oko NATO puta koji uključuje i referendum o pristupanju za prvog čovjeka SDA mogao bi biti ključ za formiranje vlasti na državnom nivou. Sve bi moglo biti završeno u narednih sedam dana saglasni su u HDZ-u, SDA-u i SNSD-u no još uvijek bez naznake da će to zaista biti tako. Bez dogovora o formiranju vlasti, Dom naroda je sazvao hitnu sjednicu na kojoj bi trebao izabrati Delagaciju BiH za Savjet Evrope. Sjednica je zakazana za ponedjeljak.

Dogovoreno je koje će stranke u vlast, ali ne i smjernice po kojim bi trebala raditi. Glavni problem NATO put. Predsjednik SDA Bakir Izetbegović danas nudi rješenje, između ostalog i referendum:

“Srednje rješenje je slanje godišnjih planova, onako kako je to predviđeno zakonom i zadovoljiti da tako kažem srpsku stranu time da nema članstva u NATO-u bez novih odluka Predsjedništva, eventualno referenduma u cijeloj BiH.”

Ukoliko nađu kompromis, Izetbegović, kao i predsjednik HDZ-a Dragan Čović vjeruje da bi vlast mogla biti formirana u narednih sedam dana.

“Mi smo sve ono što se treba napraviti između sebe dogovorili, čak smo i ovih dana juče i prekjuče između sebe razmjenjivali informacije i čini mi se da smo opet blizu dogovora, ali da ne bude da ja ne vidim dobro.”

Predsjednik SNSD-a više puta je pominjao referendum o NATO-u građana RS, a ne BiH kako to predlaže Izetbegović. Za sada nema reakcije da li bi takav referendum bio tačka konsenzusa ili novi razdor među partijama u BiH. Iz SNSD-a danas kratka poruka da vlast može biti formirana odmah, sa NATO-om saradnja, ali ne i pristup.

“Rok SNSD-a je bio odmah u novembru, tako da SNSD nije ni na koji način pravio problem. Onog trenutka kada drugi odustanu od ucjena, SNSD će biti spreman sjesti za sto i sve završiti”, odgovorio je portparol SNSD Radovan Kovačević.

Ovakvu politiku Željko Komšić kaže razumije, no poručuje pristup NATO-u je psihološka potreba građana BiH za sigurnošću:

“Ja mislim da smo bliže NATO-u nego EU, teže je ispuniti ono što EU od nas traži, lakše je ispuniti ono što NATO traži. O tome je riječ.”

Zbog nepostojanja saglasnosti oko NATO-a brojne obaveze institucija BiH su na čekanju. Među njima i imenovanje delegacije BiH za Savjet Evrope. S tim u vezi, za ponedeljak, kada ističe rok za imenovanje, Dom naroda sazvao je Hitnu sjednicu.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVOna ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad