Stiglo ljeto: Kako za malo novca priuštiti odmor i ljetovanje

Vijesti 21. jun 201919:15 > 21:03
N1

Stiglo nam je ljeto, od danas i zvanično, kalendarski. Sezona novih godišnjih odmora počinje i građani razmišljaju gdje i kako uz malo novca priuštiti sebi odmor i ljetovanje. Turistički aranžmani su puni, kažu u agencijama i ističu kako je i ove godine Turska vodeća zemlja kada je riječ o izboru građana BiH za odmor i ljetovanje.

Ljetna sezona uveliko je počela. Rani booking za ljeto počeo je još u novembru. Turističke agencije nadaju se, kažu, dobroj sezoni. Osim tradicionalnog izbora hrvatskog primorja, jedna od najpopularnijih destinacija za ljetovanje je i Antalija poručuju turistički agenti i dodaju da je odlična usluga za cijenu koju plaćaju, ono zbog čega bosanci i hercegovci biraju ljetovanje na turskoj obali.

“Antalijska regija , gdje su naši kapaciteti na sedmičnoj osnovi negdje oko 1200 mjesta. Imamo akcije last minute no name hotele, gdje za 660 km s taksama u Antaliji po osobi se boravi sedam dana na bazi all inclusive”, istakao je Mesud Trgo iz Turističke agencije Fibula.

Destinacije privlačne mladima su Grčka, Turska, Bugarska, a dio aranžamana prilagođen je onima koji vole aktivan odmor i istraživanje za što su idealni Španija i Sicilija. U skladu s tim su i cijene aranžmana poručio je Adnan Baručija iz Turističke agencije Sol azur:

“Ako pričamo recimo o Španiji za dvoje to može biti nekih 1400 maraka naprimjer, ako pričamo o varijanti autobusom. Neka druga koja podrazumijeva brod i avion i autobus malo je skuplja, ali neznatno. Kada je u pitanju Turska ona ide od 1000 KM pa prema gore.”

Osim finansijskim mogućnostima, građani odabir destinacije za ljetovanje prilagođavaju i vlastitim navikama a evo šta su rekle Sarjlije:

“Najvjerovatnije u Hrvatsku, zato što smo tako navikle kćerka i ja.”

“Bila sam u primorju oko Makarske.”

“Bali, bili smo prije dvije godine, odlučili smo i sad da idemo, sviđa nam se.”

“Nećemo, zato što imamo malu bebu, nije praktično.”

Prema anketi objavljenoj na web stranici n1info najviše građana izjasnilo se kako ove godine neće uopće ljetovati, nakon toga najviše anketiranih odlučuje se ipak za hrvatsko primorje, slijedi crnogorsko primorje, a tek nešto više od 8 % anketiranih ljetovat će na nekoj od egzotičnih destinacija.

Prosječna plaća u BiH iznosi 890 KM, a primanja su sigurno ono što najviše ograničava sve one koji žele ljetovati na bilo kojoj destinaciji u svijetu.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVOna ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad