Perduv: Bruno Batinić je potvrdio da su ga tukli u autu i policijskoj stanici

Vijesti 21. jun 201920:50 > 21:10
N1

Švedski državljanin Bruno Batinić neće zaboraviti ovogodišnju posjetu Banjaluci. Postao je "sumnjivo lice" zbog pozdrava sa aktivistom grupe „Pravda za Davida“ Ozrenom Perduvom. Poslije toga su mu prišla šestorica policajaca i nakon što je odbio da im da lična dokumenta na uvid, uslijedilo je hapšenje uz primjenu sile. Ozren Perduv ispričao je šta se tačno desilo kod hrama u Banjaluci te najavio brojne tužbe.

“Njegova najveća krivica je bila što je stao sa mnom i popričao. Šestorica policajaca na jednog čovjeka: Srušili su ga, oborili na zemlju, polomili naočare, razbili mu glavu, glava prokrvalila. Bruno nam je lično potvrdio da je doživio fizičko maltretiranje u vozilu ali i u samoj policijskoj stanici”, prenio nam je Perduv.

Bruno Batinić je istog dana napustio Bosnu i Hercegovinu, a nakon pregleda u Švedskoj uslijediće tužba policajcima.

“Tokom noći je napustio BiH, odrađeni su pregledi, nalazi. On nije zadovoljan onim što je napisano u tim nalazima. Supruga i on su otišli u Švedsku, odmah je tamo otišao doktoru i tamo će uraditi sve potrebne nalaze. Nakon toga u saradnji sa našim advokatom iz Banjaluke pokrenućemo određeni proces protiv pripadnika MUP-a koji su učestvovali u ovom događaju”, kazao je Perduv.

Istakao je da je glavni uzrok ovog incidenta i svih koji su se u prošlosti dešavali, policija a ne članovi neformalne grupe Pravda za Davida:

“Ponašaju se često vrlo neprofesionalno i to se desilo i juče. Nažalost, ono nije trebalo da se desi. Ono šalje jako ružnu sliku iz Banjaluke, jako ružnu sliku o pripadnicima MUP-a i smatram da je sramota za instituciju da se onakva slika šalje.”

Ozren Perduv kao i ostali članovi Grupe dobili su mnoštvo prekršajnih naloga, posljednji prekršaj Perduv je dobio jer je, kako je kazao, tražio da mu se kažu imena policajaca koji ga legitimišu. Zbog niza ovakvih incidenata, zajedo sa Transparency International-om spremaju prijave.

“Ljudi se boje izaći u parkić, sjesti, pričati. Grupa je gotovo pa zabranjena iako institucije kažu da to nije tako. Ono što je u stvarnosti i na djelu je potpuna zabrana i djelovanje bilo koga od nas kao pojedinaca u grupi”, požalio se Perduv, član neformalne grupe Pravda za Davida.

Transparency International je pripremio krivičnu prijavu i predao Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci zbog krivičnog djela povreda ravnopravnosti građana. Perduv je najavio da će TI i grupa PzD uputiti zahtjev za zaštitu ustavom zagarantovanih prava te kolektivnu tužbu članova Grupe zbog diskriminatornog ponašanja pripadnika MUP-a RS.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVOna ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad