Stanivuković: Da ne budemo vreće, pijuni, koje oni pomjeraju kako žele

Vijesti 22. jun 201917:32 > 18:19
N1

Zastupnici opozicije u Narodnoj skupštini Republike Sprske najavili su za 27. juni mirno okupljanje građana na Trgu Krajine, u Banjaluci. Zahtjev su predali policiji zbog, kako su naveli, represije koju pripadnici entitetskog MUP-a provode nad građanima.

Zahtjev za mirno okupljanje građana u četvrtak na glavnom banjalučkom trgu policiji su predali zastupnici Partije demokratskog progresa Draško Stanivuković i Jelena Trivić. Na skup su pozvali sve, kako navode, obespravljene, ponižene i one građane koji smatraju da ne žive u slobodnom i pravednom društvu.

Stanivuković je poručio da se on s 26 godina ne plaši predvoditi nezadovoljne građane, zajedno s Jelenom Trivić i Nebojšom Vukanovićem te da se građani ne trebaju bojati izaći na skup. Tvrdi da im niko ne može odrediti gdje će stajati.

Podršku im je dala i grupa građana, koja je danas s njima došla ispred zgrade policije. Kao glavni povod za okupljanje navode represiju policije Republike Srpske nad građanima. U proteklim danima policija je, na zahtjev predstavnika Srpske pravoslavne crkve, blokirara okupljanje članova grupe “Pravda za Davida” koji su u dvorištu hrama Hrista Spasitelja u centru grada palili svijeće za Davida Dragičevića, ubijenog mladića iz Banjaluke pod još nerazjašnjenim okolnostima. Policajci su i legitimirali građane na šetalištu pored crkvenog dvorišta, a prije dva dana entitetska policija uhitila je Brunu Batinića, koji je došao iz Švedske na odmor u Banjaluku, nakon što je odbio suradnju s policijom u pokušaju legitimiranja zbog čega je priveden i lakše ozlijeđen. Privođenje Batinića izazvalo je pozornost i u švedskim medijima.

S druge strane, iz Policijske uprave Banjaluka tvrde kako lakše ozljede ima i policajac. IZ MUP-a su poručili da su policijski službenici prilikom privođenja Brune Batinića postupali u skladu za zakonom, te pozvali sve instutucije i pojedince da prvo sagledaju činjenice i na nasjedaju na, kako kažu, dezinformacije.

Više detalja ima Nikola Marković.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVOna ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad