Bh. meteorolozi: Početak jula – vruće i suho

Vijesti 24. jun 201909:58 > 10:03
N1

Prema najnovijim prognostičkim modelima, od utorka se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno sunčano, natprosječno toplo i sparno vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost, saopćeno je danas iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Prodorom zračnih masa sa juga kontinenta, temperatura zraka bit će tokom sedmice u laganom porastu, tako da je sredinom sedmice moguć novi toplotni val.

Jutarnje temperature zraka u Bosni prognoziraju se između 13°C i 19°C, a na jugu zemlje do 23°C. Maksimalne dnevne temperature očekuju se između 25°C i 30°C, a na jugu zemlje do 35°C.

Toplotni val izvjestan je i početkom sljedećeg mjeseca. Očekuje se stabilno, vruće i suho vrijeme. Temperature zraka tokom dana bit će iznad 30°C u većini krajeva, a najniže temperature na jugu i na krajnjem sjeveru iznad 20°C.

Jutarnje temperature zraka kretat će se u rasponu od 15°C do 22°C, a maksimalne dnevne između 28°C i 36°C. UV index bit će visok tokom čitavog prognoziranog perioda, tako da bi trebalo smanjiti boravak na otvorenom u najtoplijem dijelu dana i adekvatno se zaštititi, saopćeno je.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad