Christopher Bennett sa porodicom nakon 13 godina odlazi iz BiH

Vijesti 24. jun 201917:14 > 19:37
N1

Historičar i bivši novinar Christopher Chris Bennett i njegova porodica nakon 13 godina odlaze iz Bosne i Hercegovine. Tim povodom su u Bošnjačkom institutu u Sarajevu organizovali oproštajni koncert. Ipak, kako poručuje Bennett, ovo nije posljednje zbogom glavnom gradu.

“Nećemo prodati našu kuću u Sarajevu jer se namjeravamo vratiti”, kazao je Chris Bennett na oproštajnom koncertu, simboličnog naziva “Au revoir – vidimo se”. On i njegova porodica, nakon 13 godina provedenih u Sarajevu, napuštaju glavni bh. grad. Iako će se vratiti, Sarajevo će itekako pamtiti.

“Najbolji trenuci našega boravka u Sarajevu su bili kulturni događaji, i djeca su imala mnogo nastupa svuda u BiH, ne samo u Sarajevu”, sjeća se Christopher Chris Bennett.

Bennett se 2006. godine preselio u Sarajevo. No, prvi put je posjetio ovaj grad još 1981. godine, sa svojom majkom, Slovenkom.

“Ona nas je vodila ovamo. Ja sam bio tu u ratu, kao novinar, također sam bio tu i nakon rata tri godine, i onda smo se vratili jer sam bio glasnogovornik OHR-a za Christiana Schwarz-Schillinga, ali smo ostali mnogo godina. Ovo je, dakle, grad djetinjstva naše djece”, ističe bivši novinar.

Kćerka je završila Prvu bošnjačku gimnaziju u Sarajevu, a namjerava studirati hemiju u Holandiji, dok će sin, koji je u Sarajevu završio muzičku školu, nastaviti svoje školovanje u Haagu na Kraljevskom konzervatoriju. I kako sam Chris kaže, Sarajevo je grad njihovog djetinjstva, i odlazak im teško pada.

“Zbog prijatelja, prijateljstva koje sam stekla ovdje, ali i zbog grada Vijećnice, pozorišta”, kaže Manon Bennett, kćerka Chrisa Bennetta.

“Možda ćevapčići, Sebilj, naravno moja gimnazija – Prva bošnjačka gimnazija, drugari. Malo sam i tužan što idem, ali eto vratiću se”, dodaje Pierre Bennett, sin Chrisa Bennetta.

Porodica Bennett očarana je Sarajevom. Chris ovaj grad smatra dragocjenim mjestom za historičare. Kazao je kako ga impresionira Careva džamija, Vijećnica, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti, te kako je i kazao na početku priče, ovo nije posljednje zbogom Sarajevu. Vratiće se, kaže.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad