"Očekujemo da Zoran Tegeltija predloži prioritete svog rada"

Vijesti 24. jun 201918:59 > 19:46
N1

Poštivanje Ustava Bosne i Hercegovine i usvojenih zakona za SDA i DF jedina je formula koja može voditi kompromisu i dogovoru koji bi ubrzao formiranje vlasti na nivou države. SNSD-ovac Nikola Špirić kaže kako je moguće naći formulaciju za saradnju s NATO-om, ali i ispoštovati odluku Narodne skupštine Republike Srpske o neutralnosti. A kada će do dogovora doći i hoće li lideri uskoro za pregovarački sto – nema jasnih naznaka.

Bosna i Hercegovina ne može postati članica NATO-a ako većina Srba u zemlji nije za to, izjavio je predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović. Kada su u pitanju kompromisi i eventualne nove formule koje bi ubrzale formiranje vlasti na nivou BiH – Izetbegović je rekao da SDA ne pristaje na kompromis jedino oko Ustava i usvojenih zakona.

“Ja znam za šta je bio gospodin Radmanović, gospodin Špirić, gospodin Dodik prije 10 godina pa se nadam da će za par godina ponovo promijeniti mišljenje, evo, da ne gatamo. (Da li se bliži vrijeme formiranja vlasti?) Ne mogu ja da znam šta je u tuđim glavama. Gospodin Tegeltija nikada nije predložio prioritete svoga rada. Kako da ga podržimo ako ne znamo šta čovjek kani raditi, šta su mu prioriteti, da li će poštovati Ustav, zakon, očekujemo od njega da se konačno izjasni u vezi s time, da to ponudi Predsjedništvu BiH pa i nama političkim strankama”, kazao je predsjednik SDA.

SNSD-ovac Nikola Špirić izjavio je da Izetbegović ne treba gatati oko toga šta je prihvatljivo za Srbe. Poziva ga na maksimalan doprinos u postizanju dogovora.

“Što se tiče MAP-a – mi smo legalisti. Imamo odluku Narodne skupštine Republike Srpske o neutralnosti. Odluka o neutralnosti ne znači da nema saradnje, to nije isključivanja saradnje. Koji će nivo saradnje biti i na koji način će se sarađivati odlučivaće institucije vlasti. Moguće je naći formulaciju da se sarađuje i da se poštuje odluka o neutralnosti”, smatra Špirić.

Demokratska fronta ostaje pri ranijem stavu, ističe generalni sekretar Zlatko Miletić.

“Što se DF-a tiče, ukoliko bi Godišnji nacionalni plan bio upućen tamo gdje mu je mjesto, mi smo spremni odmah sutra da damo saglasnost bilo kome da obnaša dužnost. (Da li je za DF prihvatljivo referendumsko izjašnjavanje u budućnosti o pristupanju NATO-u?) Nemam stav organa stranke oko tog pitanja, iako i to postoji kao jedna opcija u budućnosti. Mislim da smo mi još mnogo daleko od toga, nama će treba sigurno između pet i 10 godina da ispunimo NATO standarde, tako da zaista treba pričekati na odluku takve vrste”, poručuje Miletić.

Zvaničnih izjava iz HDZ-a BiH o eventualnim kompromisima, rješenjima, formulama – danas nije bilo. Poznata je ranija izjava Nikole Lovrinovića da “bošnjački blok” treba odustati od uslova kada je u pitanju usvajanje prvog Godišnjeg nacionalnog programa.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad