Elvir Karajbić za N1 otvoreno: SDA i HDZ jako dobro sarađuju u kafanama

Vijesti 25. jun 201907:46 > 08:11
N1

Sjednica Predstavničkog doma Parlementa Federacije Bosne i Hercegovine prekinuta je jučer na zahtjev Mladena Boškovića koji je prekid zatražio u ime parlamentarne većine, kako je naveo, do izbora novog rukovodstva Doma. Govoreći o odnosima SDA i HDZ-a, ocijenio je da ''oni čitavo vrijeme funkcionišu na bazi ucjena, prividno u narodu, a jako dobro surađuju u kafanama''

Parlament je jučer trebao razmatrati izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda po kojim bi se Unsko-sanskom kantonu osiguralo više novca u ovoj raspodjeli dok traje migrantska kriza. O jučerašnjoj sjednici smo u Novom danu razgovarali sa Elvirom Karajbićem, predsjedavajućim Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Četiri političke opcije – HDZ, DF, SBB i SDA su glasale za blokadu rada Federalnog parlamenta. Imali smo uredno zakazanu sjednicu sa 21 tačkom dnevnog reda i to su pitanja koja su od životne važnosti za određene kategorije građana. Kao što je poznato, građani Unsko-sanskog kantona se suočavaju za migrantskom krizom. Dalje smo imali na dnevnom redu izmjene i dopune Zakona o radu zbog doktora i stomatologa koji su protestovali zbog kolektivnih ugovora. Također smo imali izmjene Porodičnog zakona, kao i Zakona o drumskom saobraćaju: Trebali smo raspravljati i o informaciji o poskupljenju plina. Možda je i to jedan od razloga zašto je prekinuta sjednica jer Vlada bježi od toga da da određene informacije u vezi sa tim. Poznato vam je da je prošla inicijativa da Vlada počne da se bavi strategijom mladih u BiH“, istakao je Karajbić.

“Niko normalan u FBiH ne bi trebao biti sretan da se blokira rad jedinog parlamenta koji je neometano radio. Bojim se da su pojedine političke opcije u nedostatku argumenata zašto prekidaju sjednicu skrenuli s teme pa otišli na ‘lažni patriotizam'”, dodao je Karajbić.

Naveo je i kako je Klub SDP-a uputio jasan poziv novoj parlamentarnoj većini, ako ona postoji, da odmah sazovu komisiju za imenovanja i da daju na glasanje kandidate za rukovodstvo, no da vladajuća većina nije nikoga predložila.

Na sjednici je bio i izvještaj rada vlade za 2018. koji je pao u Domu naroda, tako da je teško reći zašto je uistinu pala sjednicu. Imali smo situaciju da je po prvi put DF podržao prijedlog HDZ-a za prekidanje sjednice i blokadu rada Federalnog parlamenta, a s druge strane je SDA poslušala svog partnera SNSD-a“, rekao je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBIH u razgovoru sa voditeljicom Novog dana Minelom Jašar-Opardija.

Kazao je i kako je procedura za nastavak sjednice jednostavna, te da čim dođe zahtjev za izbor novog rukovodstva, da ću Karajbić zakazati sjednicu.

“Čim dobijem zahtjev bez bilo kakve blokade biće zakazana sjednica za bilo koju tačku dnevnog reda. Želim napomenuti da ne postoji nijedna tačka od bilo kog ovlaštenog predlagača da je tražena da se stavi na dnevni red a da ona nije stavljena”, naveo je.

O Boračkom zakonu je rekao: “Borački zakon i rebalans budžeta od strane Vlade FBiH nije upućen u Zastupnički dom. Čim budu upućena ta dva zakona, mi ćemo odmah zakazati sjednicu i raspraviti”.

“Mi smo držali tematsku sjednicu kad je u pitanju migrantska kriza, te da se da podrška zdravstvenim institucijama u USK i MUP-u USK u vezi sa tim no taj zaključak nije prošao. Možda je i to razlog zašto se bježi od odgovornosti”, istakao je Karajbić u Novom danu.

Na pitanje šta bi mogao biti kamen spoticanja nove vladajuće većine je rekao: “Kad je odnos SDA i HDZ-a u pitanju, oni čitavo vrijeme funkcionišu na bazi ucjena, prividno u narodu, a jako dobro surađuju u kafanama, dogovore se kako će polarizovati svako svoje birače i u javnosti šalju jednu priču, a iza kulisa rade drugo. Kod njih je uvijek samo jedan princip – da HDZ podijeli Federaciju, odnosno da zauzme jedan dio teritorija FBiH do Ivan-sedla, a HDZ-u je da od Ivan-sedla suvereno vlada u FBiH. Znači njima apsolutno nije cilj zajednički interes građana FBiH nego podjela teritorije i podjela resursa FBiH, svako na određenom teritoriju da vlada – u jednom dijelu da bude SDA, na drugom HDZ“.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad