Ivana Marić: Priča o žandarmeriji je Dodikov spin

Vijesti 25. jun 201911:54 > 11:58
N1

Republika Srpska bi možda formirala rezervni sastav policije da nedavno u posjetu BiH nije došao zvaničnik američkog State Departmenta Matthew Palmer, ocijenila je u razgovoru za Fenu politička analitičarka Ivana Marić.

Naglašava da se mnoga važna pitanja za BiH i njene građane se rješavaju “ispod radara”, odnosno “građani toga nisu ni svjesni jer ih političari zatrpavaju beskorisnim podizanjem nacionalnih tenzija. Jedno od tih pitanja je i najava formiranja rezervnih sastava policije, prvo u RS-u pa onda i u FBiH”.

“Do formiranja rezervnih sastava policije bi možda i došlo da nije bilo posjete zamjenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Matthewa Palmera. On je čelnicima obavještajnog i sigurnosnog sektora BiH otvoreno rekao kako se SAD protive uvođenju rezervnog sastava policije. To je bila jasna i nedvosmislena poruka prvenstveno upućena Miloradu Dodiku. Da je on jako dobro shvatio tu poruku potvrđuje odluka Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a da odustane od formiranja rezervnog sastava policije”, kaže Marić.

Kako bi od građana sakrili da su se povinovali američkim “preporukama”, smatra ona, pokrenuli su priču o tome kako će umjesto formiranja rezervnog sastava policije formirati žandarmeriju tj. da će postojeću Jedinicu za podršku preimenovati u žandarmerija.

“Priča o žandarmeriji je Dodikov spin kojim svoj još jedan poraz pokušava predstaviti kao pobjedu. U tome mu pomažu i partneri iz FBiH koji žandarmeriji pridaju veći značaj nego što zaslužuje. Slična situacija je bila sa Dodikovim višegodišnjim najavama referenduma. Na kraju se umjesto referenduma o samostalnosti RS-a usudio provesti samo referendum o prazniku RS-a. Dodik je pragmatičan, ali ne i diplomatičan političar koji zna kako se prema kome smije i može odnositi i koji stoga jako dobro zna da se ne smije oglušiti na poruke iz SAD-a. Njegovu želju da se dodvori Amerikancima potvrđuje i njegova rođendanska čestitka upućena Donaldu Trumpu, čovjeku koji ga i dalje drži na američkoj ‘crnoj listi'”, rekla je Marić za Fenu.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad