Zlatan Begić, Almir Šahović i Draško Stanivuković gosti Novog dana

Vijesti 25. jun 201913:56 > 14:30
N1

26. juni u svijetu se obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droge i Međunarodni dan podrške žrtvama nasilja. U Novom danu govorićemo o zdravom životu, zdravim navikama ali i o važnosti podrške najosjetljivijim društvenim kategorijama. Ovo su teme koje će biti u fokusu:

-Za sutra je zakazan nastavak 2. hitne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Planirane su 2 tačke dnevnog reda – stanje u pravosudnim institucijama i informacija Vijeća ministara o stanju s migracijama. Naš gost će biti zastupnik DF-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Zlatan Begić.

-Gubi li Bosna i Hercegovina svaki dodir sa Evropom? Hoće li ostati jedina zemlja članica Vijeća Evrope bez delegacije? Koliko je to članstvo značajno za unutarnja pitanja i međunarodne odnose, reći će nam, između ostalog, Almir Šahović, bivši ambasador Bosne i Hercegovine pri Vijeću Evrope.

-Zastupnici opozicije u Narodnoj skupštini Republike Sprske najavili su za prekosutra mirno okupljanje građana na Trgu Krajine, u Banjaluci. Zahtjev su predali policiji, zbog, kako su naveli, represije koju pripadnici entitetskog MUP-a provode nad građanima. Draško Stanivuković iz PDP-a, naš je gost. Govorimo i o odustajanju od formiranja rezervnog sastava MUP-a RS.

-Okupljanje nezadovoljnih građana ne zaobilazi ni Sarajevo. Roditelji djece s poteškoćama u razvoju dali su ultimatum Skupštini Kantona Sarajevo: Tematska sjednica ili protesti. Za Novi dan govori jedan od roditelja – Saudin Hrnjić.

-Skupština Kantona Sarajevo usvojila je rebalans Budžeta KS za 2019. godinu. Za Ministarstvo obrazovanja rebalansom Budžeta predviđeno je više od sedam miliona KM za projekte. O tome ulaže li se dovoljno u visoko obrazovanje, ali i kako protiče upis na fakultete razgovaramo sa Rifatom Škrijeljom, rektorom Univerziteta u Sarajevu.

-Da li je teško podstaći Amerikance da umanje konzumaciju fast fooda i počnu praviti sarme, pite, čorbe i baklave, otkriće nam Vlada Vladić koja u Kaliforniji edukuje stanovništvo o tome kako da proizvedu i pripreme hranu za porodične obroke.

Budite uz Novi dan na N1 od 7 do 10 sati.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad