Rezervni sastav policije i dalje izaziva buru u Narodnoj skupštini RS

Vijesti 25. jun 201915:08 > 15:12
N1

U Narodnoj skupštini Republike Srpske trebalo je da počne rasprava o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, nakon što je Srđan Obradović, predstavnik MUP-a RS, obrazložio potrebu za donošenjem ovog zakona i odluku Vlade RS o povlačenju članova koji se odnose na rezevni sastav policije, ali je na zahtjev Kluba poslanika SDS-a odobrena jednočasovna pauza.

Poslanici će sa radom nastaviti u 17 časova, s obzirom na to da redovna pauza traje dva časa.

“Ministarstvo je odlučilo da reorganizuje svoje interventne snage radi bržeg i efikasnijeg odgovora na bezbjednosne izazove sa kojima se suočavamo u RS-u, uključujući i veliki broj ilegalnih migranata. Na ovaj način, smatramo da MUP sa dobro opremljenim, profesionalno obučenim i specijalizovanim snagama može da odgovori na bezbjednosne izazove u budućem periodu, koji će biti stavljeni pred policiju”, rekao je Obradović obrazlažući ovaj prijedlog zakona.

Prema jučerašnjem saopštenju MUP-a RS, jedinice za podršku promijeniće naziv u žandarmerija, koja će biti dopunjena aktivnim sastavom MUP-a, prevashodno mladim policajcima koji su policijsko obrazovanje stekli na Policijskoj akademiji.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima bilo je predviđeno uspostavljanje rezervnog sastava policije, a Vlada RS nakon telefonske sjednice dostavila je amandmane kojima se brišu članovi Prijedloga zakona vezani za rezervni sastav policije.

“Vlada RS je hrabro i junački odustala od rezervnog sastava policije”, rekao je Miladin Stanić, šef Kluba poslanika SDS-a u obraćanju novinarima.

Obrazloženje Vlade RS za povlačenje članova koji se odnose na rezervni sastav policije nazvao je smiješnim, izdajničkim i bezobraznim. Naglasio je da je obrazloženje suprotno svim izjavama koje su se odnosile na Nacrt zakona o policiji.

“Ozbiljan predlagač bi povukao zakon iz procedure”, rekao je Stanić i pitao: “Ako su tvrdili da treba rezervni sasatav, zašto odustaju?”

“Sve će uraditi samo da sačuvaju svoj pokradeni kapital”, kazao je on.

Srđan Mazalica iz SNSD-a rekao je da su o ovom pitanju vođeni razgovori sa predstavnicima međunarodne zajednice, ali da ne zna da li je bilo pritisaka za odustajanje. Prema njegovim riječima, osnovni cilj je “poboljšane bezbjednosne strukture koje mogu da odgovore izazovima”, a novo rješenje moglo bi biti kvalitetnije od prethodnog.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad