Povodom godišnjice Gospinih ukazanja, u Međugorju hodočasnici iz cijelog svijeta

N1

U Međugorju se obilježava 38. godišnjica Gospinih ukazanja. Veliki broj vjernika pješice je hodočastio iz dijelova BiH i Hrvatske u ovo malo hercegovačko mjesto. Brojni hodočasnici iz raznih krajeva svijeta došli su moliti se, obavljati obrede i uspinjati se na Podbrdo, mjesto kako se vjeruje, Gospina ukazanja. Centralna misa počela je u 19 sati, a program će biti nastavljen u 22 sata, redovnim noćnim klanjanjem do jutarnjih sati.

Bosa, po oštrom kamenju do brda ukazanja popela se Zdenka Stojić iz Slavonije. Poteškoću i bol kaže nije osjetila, ovdje puni snagu za cijelu godinu:

“Jednostavno izujete se i krećete, mislite ubost će vas neki kamen, bodljikavo je, ali idete tako da vas nosi. Kad siđete noga je zdrava, tijelo odmorno, kralježnica moja zdrava a tri puta je operisala, pet godina sam nepokretna bila, trčim s pojasom koji moram imati, nemam trbušne maramice, sve mi je izvađeno, jetru sam operirala, ali Isuse dragi kada uzmete krunicu u ruke i krenete na to brdo ništa vas ne boli, niste žedni, gladni, niste umorni.”

Pješice iz Čapljine na Brdo ukazanja stigao je i Željko Miličević. Pune 23 godine, tražeći duhovni mir dolazi u ovo mjesto da se pomoli.

“Dolazio sam čak i u ono ratno vrijeme, i tad se ovdje osjećao mir, i sve ovo što se dešava u Međugorju za mene nije sporno, samo je pitanje dana kada će doći do priznanja”, kazao je Miličević.

Desetine hiljada vjernika iz oko 45 zemalja svijeta okupilo se danas u ovom malom hercegovačkom mjestu kojeg su, kako se vjeruje, ukazanja od prije 38 godina učinila jednim od najpoznatijih rimokatoličkih hodočasničkih središta u svijetu. Najbrojniji su Poljaci i Italijani, iako stižu sa svih strana svijeta, od Argentine do Južne Koreje.

“Ovdje sam već dva dana i preporodila sam se, oduševljena sam. Došla sam s grupom od oko pedeset ljudi. Molimo se svaki dan”, rekla je hodočasnica iz Poljske.

U Međugorje dolaze i hodočasnici iz Hong Konga:

“Od 2004. godine dolazim redovno jednom godišnje. Ovo mjesto odiše posebnom ljepotom i mirnoćom. To se jednostavno ne može opisati.”

Od ranih jutarnjih sati služe se Svete mise u župnoj crkvi. Mnogobrojni svećenici iz zemlje i inostranstva u dvorištu crkve ispovijedaju na svim svjetskim jezicima, a odnedavno su s papinom dozvolom organiziranja Hodočašća, i sve prisutniji predstavnici službene Crkve.

“To je plod dugogodišnjeg promatranja i sigurno da se tu vidi trajni rast. 2017. je papa poslao nadbiskupa Hosera kao svog izaslanika, zatim 2018. ga je poslao kao vizitatora za župu Međugorje i evo nedavno dopustio službeno organiziranje hodočašća, dakle vidimo tu jedan rast”, kazao je fra Marinko Šakota, župnik međugorske župe Sv. Jakova.

A rast će se osjetiti i u broju posjeta, kažu u turističkom uredu.

“To će značiti jednu veliku prekretnicu u Međugorju i to je po našem sudu najznačajnija odluka koja se dogodila od postojanja Međugorja do danas”, istakao je Željko Vasilij, voditelj turističkog ureda Međugorje.

Podsjetimo, prema navodima šestero djece prije 38 godina u Međugorju se ukazala Gospa. Neki tvrde da ukazanja imaju i danas. No, na službenu odluku Vatikana o statusu Međugorja još se čeka.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad