Sindikat najavio štrajk ukoliko Parlament ne vrati reprezentativnost doktorima

N1

Uskoro se očekuje odluka Upravnog odbora Sindikata doktora stomatologije i medicine o narednim koracima ako im se ne vrati reprezentativnost. Izmjene Zakona o radu, koje uređuju ovu oblast, trebale su biti razmotrene na jučerašnjoj sjednici federalnog parlamenta ali to se nije desilo jer je sjednica prekinuta. AMIR: Provjerili smo sa kojim problemima se suočavaju doktori koji traže da im se da mogućnost da sami sebe zastupaju, i kakve to posljedice ima po pacijente.

Odlazak u inostranstvo, penzionisanja, nezadovoljavajuća primanja, prelazak iz javnih zdravstvenih ustanova u privatne samo su dio razloga zbog kojeg brojnim javnim medicinskim ustanovama nedostaje kadar. Jedan od primjera je Dom zdravlja u Hadžićima.

“Ovoga trenutka samo smo ja i fizijatar specijalisti, priča se tu završava. I imamo specijaliste na porodičnoj medicini. Do prije godinu, dvije, tri unazad bilo je svih specijalnosti. Neke kolege su otišle u privatni sektor, neke vani, tako da je došlo do raspada ovoga sistema”, kazao je Izet Hočko iz Sindikata doktora medicine i stomatologije.

Veliki broj pacijenata na mali broj ljekara. Nezadovoljni i doktori i pacijenti. Uputnice, procedure i dugo čekanje najveći su problem žale se građani:

“Dugo se čeka. Bilo šta da se naručim, da bih došao do ljekara treba mi 15-20 dana.”

“Ovdje nedostaje doktora specijalista, neki su otišli u penziju nisu zaposlili nove. Internista je otišao, a čuo sam i da je očni.”

“Ja bih sjela i plakala kako vraćaju ko dolazi malo dalje, pa jedva skucka dvije marke, oni tako bezobrazno ignorišu – nema, idite, dođite drugi put.”

Dom zdravlja Hadžići samo je jedan od primjera. Doktora medicine, specijalista, ali i drugog medicinskog osoblja nedostaje u skoro svim medicinskim ustanovama u FBiH.

Problem sa kojime suočava zdravstvo, iako je bio na dnevnom redu, nije razmatran u Parlamentu Federacije. Zahtjev Sindikata doktora medicine i stomatologije da im se kroz Zakon o radu vrati reprezentativnost i dalje je na čekanju.

“Ekonomisti, pravnici, daktilografi, vozači, radnici na osiguranju, na održavanju čistoće u bolnicama i zdravstvenim ustanovama, mogu odlučivati o radno-pravnom statusu doktora medicine i stomatologije, o reformama u zdravstvu, mogu odlučivati o sudbini zdravstvenog sistema i pacijenata, a doktori koji su nosioci zdravstvenog sistema ne mogu”, potcrtao je Zlatko Ercegović, poslanik SDP u PFBiH

Iz Sindikata najavljuju sjednicu Upravnog odbora. Iskoristiće, kažu sva zakonska sredstva – štajk i protest, ukoliko Federalni parlament ne prizna reprezentativnost doktorima i stomatolozima.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad