Parlament BiH: Nastavak hitne sjednice

Vijesti 26. jun 201907:38 > 07:39
N1

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas bi trebalo da nastave hitno zasjedanje o stanju u pravosuđu te o povećanom broju priliva migranata, koje je prekinuto 14. juna.

Predsjedavajuća Doma Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica – HDZBiH) zakazala je nastavak te sjednice na kojem bi poslanici zapravo prvo trebali glasati o prijedlogu dnevnog reda sjednice koji prethodno nisu prihvatili, a saglasnost o tome nije postigao ni Kolegij.

U okviru prve tačke dnevnog reda nazvane aktuelna situacija u pravosudnim institucijama BiH s akcentom na obaveze iz preporuka Evropske komisije, pred poslanicima je godišnji izvještaj Visokog sudskog tužilačkog vijeća (VSTV).

Tokom rasprave o dnevnom redu sjednice poslanici su zatražili skidanje te tačke s dnevnog reda uz obrazloženje da se radi o izuzetno važnom pitanju koje zahtijeva drugačiji pristup od toga da bude tačka dnevnog reda hitne sjednice.

Druga tema o kojoj bi poslanici po treći put trebali razgovarati je migracija. Hitna sjednica o tom pitanju i ranije je zakazana, ali nije održana zbog nedostatka kvoruma za punopravno odlučivanje.

S tim u vezi pred poslanicima je Informacija Vijeća ministara BiH o kontroli i upravljanju prilivom masovnog broja migranata i izbjeglica s osvrtom na aktuelnu sigurnosnu i humanitarnu situaciju na području Unsko-sanskog kantona.

U toj informaciji navedeno je da su Službi za poslove sa strancima u prošloj godini prijavljena 23.902 nezakonita migranta, dok je samo 1.567 osoba podnijelo zahtjev za azil, a u ovoj godini više od 9.000 prijavljeno je nadležnim službama.

Sjednica je sazvana na zahtjev poslanika Socijaldemokratske partije (SDP), Partije demokratskog progresa (PDP), Srpske demokratske stranke (SDS), Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB), Naše stranke (NS), Nezavisnog bloka (NB) i Pokreta demokratske akcije (PDA).

Nisu joj prisustvovali poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Demokratskog narodnog saveza (DNS), Socijalističke partije (SP) i Ujedinjene Srpske (US) koji rad parlamenta uvjetuju formiranjem novog saziva Vijeća ministara BiH nakon oktobarskih izbora.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad