Parlament BiH: SDA zatražila pauzu kako bi pozvali predstavnike VSTV-a

Vijesti 26. jun 201910:41 > 10:44
N1

Zastupnici Stranke demokratske akcije u Parlamentu Bosne i Hercegovine zatražili su jednosatnu pauzu kako bi se pozvali predstavnici VSTV-a da dođu na sjednicu, javila je reporterka N1 Adisa Imamović koja prati današnju sjednicu.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ranije su u drugom krugu glasanja usvojili dnevni red hitne sjednice te će biti razmatrano stanje u pravosuđu i situacija u vezi s povećanim prilivom migranata.

Predsjedavajuća Doma Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica) zakazala je nastavak sjednice prekinute 14. jula na kojoj su poslanici s 24 glasa ZA usvojili dnevni red sjednice koji prethodno nisu prihvatili, a saglasnost o tome nije postigao ni Kolegij.

U okviru prve tačke dnevnog reda nazvane aktuelna situacija u pravosudnim institucijama BiH s akcentom na obaveze iz preporuka Evropske komisije, pred poslanicima je godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).

Druga tema o kojoj bi poslanici već treći put trebali razgovarati je migracija. Hitna sjednica o tom pitanju i ranije je zakazana, ali nije održana zbog nedostatka kvoruma za punopravno odlučivanje.

S tim u vezi pred poslanicima je Informacija Vijeća ministara BiH o kontroli i upravljanju prilivom masovnog broja migranata i izbjeglica s osvrtom na aktuelnu sigurnosnu i humanitarnu situaciju na području Unsko-sanskog kantona.

Sjednici ni danas ne prisustvuju poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Demokratskog narodnog saveza (DNS), Socijalističke partije (SP) i Ujedinjene Srpske (US) koji rad parlamenta uvjetuju formiranjem novog saziva Vijeća ministara BiH nakon oktobarskih izbora.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad