Burna rasprava u NSRS

Vijesti 26. jun 201911:44 > 11:48
N1

Poslanici opozicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) danas su tokom rasprave o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru istakli da su sramne slike koje odlaze iz Banjaluke.

Miladin Stanić, šef Kluba poslanika SDS-a, rekao je da je najveći problem što se u Banjaluci okupljaju građani okupljeni u grupu “Pravda za Davida” pošto se njihovom okupljanju pridaje više pažnje nego hapšenjima lopova i kriminalaca.

Draško Stanivuković, Jelena Trivić i Nebojša Vukanović, kao i drugi poslanici opozicije u Narodnoj skupštini RS pozvali su građane da im se pridruže na mirnom okupljanju koje organizuju sutra u Parku Mladen Stojanović zbog represije pripadnika MUP-a prema građanima.

Opozicioni poslanici istakli su da građani žive u strahu i da su izgubili povjerenje u policiju. Naveli su primjer od prošle sedmice kada je pet-šest policajaca privelo državljanina Švedske kod Hrama Hrista Spasitelja, moleći MUP RS da se takve scene više ne dešavaju, jer je u pitanju prekomjerna upotreba sile i jako ružna slika koja je otišla u svijet.

“Sila i bahatost koja se sprovodi nad nejači, staricama i djecom, nikada nisu donijeli lošiju reputraciju RS, nego što to donosi ponašanje policajaca u RS u proteklih godinu dana”, rekao je Nebojša Vukanović iz SDS-a.

Njegov stranački kolega Tomica Stojanović smatra da je nakon ovakvih situacija u svijetu vidljivo da se ovdje ne poštuju ljudska prava.

Draško Stanivuković pitao je predstavnike MUP-a zašto snimaju građane kod Hrama Hrista Spasitelja, te koliko građana smije sjediti na klupi, a da zato ne bude kažnjeno. Najavio je da će nakon mirnog okupljanja u Parku Mladen Stojanović, organizovati i “sjedenje na klupama” u Banjaluci.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru definišu se novi prekršaji i sankcije, između ostalog prekršajna odgovornost ugostitelja kao preduzetnika kao i neprijavljivanje prekršaja javnog reda i mira.

Srđan Obradović, predstavnik MUP-a RS, obrazlažući ovo zakonsko rješenje podsjetio je da se proteklom periodu dešavalo da su u javnosti objavljivani snimci i drugi dokazi o činjenju raznih prekršaja javnog reda i mira sa obilježjem nasilja.

Za neprijavljivanje prekršaja javnog reda i mira odgovorna lica u vaspitno-obrazovnim ustanovama, ustanovama socijalne zaštite, zdravstvenim ustanovama, sportskim organizacijama i druga lica koja u okviru vršenja redovnih službenih dužnosti nadležnom organu ne prijave prekršaje protiv javnog reda i mira sa obilježjem nasilja kazne će iznosti od 300 do 900 KM.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad