Ministarstvo odbrane BiH za N1 o vojsci na bh. granicama

Vijesti 26. jun 201912:04 > 12:13
N1

Iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine je za N1 rečeno kako u svjetlu migrantske krize nije stigla naredba da se postavi vojska na bh. granice.

Način odobravanja, angažovanja i upotrebe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine definisan je zakonom o odbrani BiH („Službeni glasnik BiH, broj: 88/05), kojim su u članu 4. određeni zadaci Oružanih snaga, a članom 10. 12. i 13. nadležnosti Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine. Konkretne odluke nadležnih institucija o upotrebi OS BiH u izvršenju bilo kojeg zadatka podrazumijevaju prethodnu procjenu opravdanosti i usklađenosti sa ciljevima određenim u članu 6. Zakona o odbrani BiH, poglavlje II prava i dužnosti institucija BiH, kojim se definišu ciljevi zbog kojih se razvija i održava vojni kapacitet OS BiH“, objasnili su iz Ministarstva odbrane BiH te dodali:

“U konkretnom slučaju koji se odnosi na upotrebu OS BiH za potrebe kontrole granice u slučaju migrantske krize, uslov za izdavanje ovlaštenja ministru odbrane BiH da naredi upotrebu i razmještaj OSBiH je procjena nadležnih institucija o stepenu ugroženosti vrijednosti koje po Zakonu o odbrani BiH štite Oružane snage koja jasno ukazuje na potrebu angažovanja Oružanih snaga. Ovlaštenje za upotrebu i razmještaj može izdati Predsjedništvo Bosne i Hercegovine na osnovu člana 12. stav d) Zakona o odbrani BiH”.

Kako su istakli iz MInistarstva odbrane BiH za N1, Oružane snage Bosne i Hercegovine svojim dosadašnjim uspješno provedenim aktivnostima, svakodnevnom realizacijom odobrenih tematskih planova obuke i izvršavanjem zakonom propisanih zadataka, sa trenutno raspoloživim ljudskim i materijalnim kapacitetima, potvrđuju potrebnu spremnost i stepen interoperabilnosti i sposobnosti u skladu sa visokim vojnim standardima za izvršenje svih zadataka koji se provode u skladu sa Zakonom o odbrani BiH.

Istakli su za N1 kako nisu dobili naređenje o angažmanu vojske na bh. granicama.

Do sada od strane Vrhovne komande odnosno Predsjedništva BiH, Oružanim snagama BiH nije upućeno nijedno naređenje o upotrebi ili angažmanu jedinica koje bi bile raspoređene na granici naše države zbog migrantske krize niti drugih sličnih zahtjeva za navedenu svrhu”, naglasili su.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad