Članovi porodica bh. žena i djece u Siriji: Nova poruka nadležnima u BiH

Vijesti 26. jun 201912:45 > 12:50
N1

Više od 90 bosanskohercegovačkih državljana u Siriji čeka odluku o repatrijaciji u Bosnu i Hercegovinu. Osim muškaraca koji se nalaze u nekoliko zatvora i žena smještenih u dva kampa pod kurdskom kontrolom, tamo je, trenutno, najviše djece. Svi su, ranije, boravili na teritoriji takozvane Islamske države. Na upit o broju, za sada, identifikovanih državljana Bosne i Hercegovine u Siriji, iz Ministarstva bezbjednosti BiH za N1 su odgovorili:

“U ovom trenutku broj osoba iz BiH za koje smo sa velikim stupnjem vjerojatnoće izvršili verificiranje podatka je 91 i koji uključuju muškarce, žene i djecu. Ovi podaci prikupljeni su temeljem operativnih informacija koju su prikupile nadležne BiH agencije, u sklopu međunarodne suradnje, kao i informacije pribavljenih kroz suradnju sa članovima porodica osoba koje se nalaze u zoni konflikta. Ove evidencije još uvjek su predmet daljih operativnih projera i verifikacija.”

Izručenjem Ibre Ćufurovića iz Velike Kladuše, borca takozvane Islamske države, iz Sirije u Bosnu i Hercegovinu – u kampu Roj na sjeveroistoku Sirije ostalo je oko 30 bh. državljana. Od tog broja, prema dostupnim informacijama – pet muškaraca i deset žena.

U zatvorskom dijelu kampa, iz kojeg je Ćufurović izručen, nalaze se Armin Čurt, Edin Muftić, Aldin Blagojević, Nedim Mujčinović, te Elmedin Sinanović. Postoje i određeni – nepotvrđeni podaci o još jednoj muškoj osobi koja se tu nalazi.

“BiH je u ranijem preriodu potvrdila identitet i prihvatila povratak za dva bh. državljanina koji su se nalazili zarobljeni u Siriji. Zbog tehničkih razloga vraćen je samo jedan bh. državljanin koji je predat u nadležnost pravosudnim organima BiH. BiH je zajedno sa međunrodnim partnerima poduzela određene mjere, ali zbog sigurnosnih interesa kako BiH, tako i naših međunarodnih partnera uključenih u pomenute aktivnosti, u ovom momentu, nismo u mogućnosti detaljnije govoriti”, odgovorili su za N1 iz Ministarstva bezbjednosti BiH.

Gotovo svakodnevno mijenjao se i broj državljana BiH koji su smješteni ili pristižu u drugi kamp – Al Hol.

U septembru 2019. navršiće se dvije godine otkako se u kampu Roj nalaze i tri bh. državljanke sa devetoro djece. Nadležnima u BiH prve su uputile apel za povratak. Članovi njihovih porodica u BiH govorili su o lošim uslovima u kampu, zarazama, nedostatku pitke vode. Iz Ministarstva bezbjednosti BiH na upit N1 odgovorili su da su upoznati sa teškom situacijom u sirijskim kampovima.

“U potpunosti smo upoznati sa izuzetno teškom situacijom u navedenim kampovima. Mogućnosti Bosne i Hercegovine da direkno pomogne su veoma ograničene zbog toga i surađujemo sa međunarodnim partnerima, a suradnja je ostvarena i sa članovima porodica osoba koje se nalaze u kampovima. Iznalaženje konačnog rješenja za ovaj vrlo težak i osjetljiv problem predstavlja velik izazov i za mnogo veće i razvijenije zemlje od Bosne i Hercegovine. Naši građani, a posebno članovi porodica osoba koje se nalaze u kampovima, trebaju biti svjesni činjenice da ključ konačnog rješenje nije samo u rukama Bosne i Hercegovine i njenih institucija, nego i niza faktora i okolnosti na međunarodnom planu na koje Bosna i Hercegovina ne može utjecati ili ima ograničen utjecaj. Mi ćemo i dalje nastaviti sa traženjem najboljih riješenja i na tom polju usko ćemo surađivati sa svim relevantnim partnerima.

Trenutno smo aktivni u više slučajeva koji uključuju maloljetne osobe i o kojima ćemo kad se steknu uvijeti informirati javnost u obimu i na način koji neće ugroziti gore pomenute interese i međunarodne standarde”, naveli su iz Ministarstva bezbjednosti BiH.

Alema Dolamić prva je u javnosti, početkom 2018. godine, progovorila o uslovima u kojima u sirijskom kampu boravi i njena sestra. Tada se obratila nadležnim institucijama, a u međuvremenu, u Ministrastvu spoljnih poslova BiH obavljeno je nekoliko sastanaka.

Podsjećamo, Aleminu sestru i njenu, tada osmogodišnju kćerku, 2014. godine suprug je iz Austrije odveo u Siriju. Nermin Jahić pridružio se tzv. Islamskoj državi. Poginuo je u februaru 2017. godine.

Redakcija N1 u posjedu je nove poruke Aleme Dolamić nadležnima u Bosni i Hercegovini. Prvo otvoreno pismo članovi porodica nadležnima su uputili u aprilu 2019. godine nakon izručenja Ibre Ćufurovića u BiH i nakon što su kosovske vlasti vratile 110 državljana – četiri borca, 32 žene i 74 djece.

Pismo Aleme Dolamić prenosimo u cjelini.

Svakodnevno čitamo vijesti o tome kako zemlje rješavaju problem povratka državljana iz Sirije i vidimo da je to moguće. Nekoliko je slučajeva siročadi koja su vraćena u zemlje porijekla, ali ne samo to, neke od zemalja vratile su i odrasle, muškarce i žene. I to su također zemlje koje nemaju diplomatske odnose s Kurdima. Pitamo se kako je Kosovo moglo, a BiH ne može. Koja je razlika? Svaki put kad pitamo mi članovi porodica ili kad novinari pišu i pitaju, dobijemo odgovore iz kojih nam ništa nije jasno. U kojoj fazi je povratak, možemo li znati makar okvirno kad da očekujemo povratak žena i djece? I razumijemo mi da nije samo BiH u ovoj situaciji, ali je na samom početku rečeno da će BiH vratiti državljane a još ništa, skoro, nije napravljeno. Neki od njih su u kampovima skoro dvije godine, djeca žive u takvim uslovima skoro dvije godine. I njihovi interesi su ugroženi, ali o tome malo ko misli. Mi tražimo da, ako već navode saradnju s porodicama, da to stvarno bude tako. Mi smo sve vrijeme navodili da smo spremni surađivati s našom vladom i ministarstvima kad je riječ o ovome, s ciljem da naši članovi porodica budu vraćeni u BiH. I ponavljam, svjesni smo da je situacija komplikovana, ali ne možemo prihvatiti da dosad skoro ništa nije urađeno i da mi koji smo od početka upoznati sa svim i koji smo kad je trebalo sarađivali i dali sve informacije o našim članovima, ne znamo skoro ništa o planovima naših vlasti kada i kako će vraćati ljude u BiH. I hoće li uopće?!

Alema, sestra žene u Siriji, u ime svih porodica”, stoji u pismu.

Podsjećamo, o ovoj temi i ranije ste mogli čitati na N1. Detaljnije na OVOM linku.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad