Hljeb u Crnoj Gori skuplji nego u svim zemljama regije

Vijesti 26. jun 201913:06 > 13:11
N1

Cijene hrane i bezalkoholnih pića, u koje spadaju hljeb i žitarice, meso i mlijeko, sir i jaja, u Crnoj Gori su niže od prosjeka u zemljama Evropske unije za 22 procenta, pokazuje istraživanje Eurostata o komparativnom nivou cijena 37 evropskih država za 2018. godinu.

Grupu od 37 evropskih država čine 28 članica EU, tri EFTA članice Island, Norveška i Švicarska, pet zemalja sa statusom kandidata za članstvo u EU – Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija, Albanija i Turska, kao i Bosna i Hercegovina, potencijalni kandidat za članstvo u EU.

Kada se porede cijene u Crnoj Gori i susjednim državama – Srbiji, Albaniji, Bosni i Hercegovini i Sjevernoj Makedoniji, tu je Crna Gora najskuplja u tri od šest kategorija, a najjeftinija u jednoj.

Istraživanje Eurostata pokazuje da su hljeb i žitarice najskuplje u Crnoj Gori, gdje su 74 posto EU prosjeka i skuplje su četiri procenta u odnosu na Srbiju i Albaniju, a tri u odnosu na BiH. Alkoholna pića u Crnoj Gori su 106 posto EU prosjeka i samim tim su najskuplja u zemljama regiona koje su kandidati za EU. Skuplja su nego u Albaniji šest posto, Srbiji 22 posto, a u Sjevernoj Makedoniji i BiH 34 posto.

Duhan u Crnoj Gori je 50 posto prosjeka EU i skuplji je za pet posto u odnosu na BiH, osam posto u odnosu na Srbiju, deset posto u odnosu na Albaniju i 21 posto u odnosu na Sjevernu Makedoniju.

Sjeverna Makedonija je najjeftinija zemlja u pet od šest kategorija. Jedino su u Rumuniiji jeftiniji hljeb i žitarice.

Meso u Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji je najjeftinije u regionu i u EU, i iznosi 62 posto prosjeka, odnosno jeftinije je za 38 posto nego u EU. Mlijeko, sir i jaja su u Crnoj Gori 83 posto EU prosjeka i jeftiniji su u odnosu na Srbiju četiri posto i Albaniju 11 posto, dok su u odnosu na Makedoniju skuplji 12 procenata, a BiH dva posto.

Prikazani rezultati zasnivaju se na istraživanju koje se sprovodi u okviru projekta Pariteta kupovne moći (PKM), kojim se prikupljaju cijene za oko 440 uporedivih proizvoda, omogućavajući zemljama da prikupe cijene za dovoljan broj reprezentativnih proizvoda.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad