Opozicija pozvala Banjalučane na okupljanje

Vijesti 26. jun 201914:02 > 14:06
N1

Opozicioni poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković i Jelena Trivić iz PDP-a i Nebojša Vukanović i Miladin Stanić iz SDS-a pozvali su građane na mirno okupljanje koje sutra u 19.30 časova organizuju u banjalučkom Parku Mladen Stojanović.

Jelena Trivić istakla je da su građani slobodni na mirno okupljanje, javni protest i izražavanje nezadovoljstva radom organa vlasti.

“To je ono što želimo da poručimo s ovog skupa”, rekla je ona i dodala da su organizovali mirno okupljanje obzirom da je to jednom dijelu građana zabranjeno.

Stanivuković je istakao da će s ovog okupljanja biti upućena tri zahtjeva, od kojih će jedan iznijeti tek na okupljanju.

“Prvi zahtjev je – hoćemo trg”, rekao je Stanivuković i obrazložio da su tražili da okupljanje organizuju na Trgu Krajine, ali da im ta lokacija nije odobrena.

Prema njegovim riječima, drugi zahtjev je da se stane s legitimisanjem i kažnjavanjem ljudi koji sjede na klupama kod Hrama Hrista Spasitelja. On je dodao da građani imaju pravo na to i da će ih pozvati da sjede s njim.

Rekao je da policija mora prestati s takvim odnosom prema građanima.

“Svaki put kada napišete kaznu nekom penzioneru, čovjeku koji sjedi ispred hrama, na klupi, na trgu, pišite i Drašku Stanivukoviću. Hoću da trpim patnju svakog čovjeka”, rekao je narodni poslanik.

Vukanović je rekao da očekuje da građani dođu ne da njima pruže podršku nego da se bore za svoja prava.

“Što bude skup masovniji i što veći bude pritisak na vlast, to će vlast biti bolja. Apelujem na sve građane koji dođu da se trude da ne naprave ni najmanji incident, jer je osim poruka jako bitno da skup prođe u miru”, kazao je Vukanović.

Miladin Stanić, koji je podržao troje poslanika koji su organizovali mirno okupljanje, rekao je da se prema nedužnim građanima vrši policijska tortura, zbog čega bi građani trebalo da dođu i izraze svoje mišljenje.

Policijski službenici kod Hrama Hrista Spasitelja, nakon što su zabranili okupljanje u porti hrama, legitimišu i snimaju članove grupe “Pravda za Davida”, te ih upozoravaju da se raziđu.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad