Zvizdić u Briselu: Očekivali smo pozitivnu preporuku u Mišljenju, to je izostalo

Vijesti 26. jun 201916:37 > 16:44
N1

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prisustvovao je u Briselu sastanku Komiteta stalnih predstavnika vlada zemalja članica u Evropskoj uniji. Prilikom obraćanja prisutnima, Zvizdić je istakao veliki značaj Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH u Evropskoj uniji, te da taj dokument predstavlja osnovni orijentir u planiranju i sprovođenju cjelokupnih reformi u BiH.

“Očekivali smo da će Evropska komisija u svojim preporukama prepoznati nivo postignutih reformi, naročito u protekle četiri godine tokom trajanja mandata ovog Vijeća ministara BiH, te da ćemo slijedom toga, u Mišljenju imati pozitivnu preporuku za sticanje statusa kandidata. To je izostalo i, iako nezadovoljni zbog toga, moramo sagledati stvari u pravom svjetlu i iskoristiti iskazane smjernice na najbolji način u narednom periodu. Mišljenje Evropske komisije je precizno adresiralo ključne preporuke koje Bosna i Hercegovina treba realizirati u pogledu ispunjavanja Kopenhagenških kriterija”, istakao je Zvizdić.

Prisutne je upoznao sa dosadašnjim ostvarenim napretkom u svim sferama i realizovanim zadacima koji su rezultirali dobijanjem Mišljenja kao i sa procesom formiranja vlasti u BiH na svim nivoima.

Istakao je da su EU integracije jedini vanjskopolitički i unutrašnjopolitički cilj.

Zvizdić je izrazio očekivanje od zemalja članica EU da će uzeti u obzir do sada postignute rezultate i aktivnosti u BiH te se nada kako će EU tokom ove godine poslati ohrabrujuću poruku građanima BiH.

Pored predstavnika zemalja članice, sastanku je prisustvovao i generalni direktor Direkcije Europske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Christian Danielsson, predstavnik Evropske službe za vanjsku politiku (EEAS), te šef Misije EU u BiH, ambasador Lars Gunar Wigemark, saopćeno je iz VMBiH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad