Meteorolog za N1: Klima se mijenja, klimatske promjene se dešavaju

Vijesti 26. jun 201916:47 > 16:51
N1

Kada je riječ o vremenskim prilikama i najavljenim velikim vrućinama na području Evrope, meteorolog Nebojša Kuštrinović je kazao da se situacija mora ozbiljno shvatiti. "Ozbiljno da prihvatimo ovu situaciju. Sutra će biti taj Dan D na prostoru BiH kada očekujemo temeprature i do 36 stepeni", kazao je Kuštrinović.

“Ozbiljno da prihvatimo ovu situaciju. Sutra će biti taj Dan D na prostoru BiH kada očekujemo temeprature i do 36 stepeni. Ako ne bude sunca, čak je i toplotni talas došao sa obala Afrike. Sutra naveče, atmosfera će biti nestabilna pa je moguće da sutra uveče bude i lokalnih pljuskova”, kazao je Kuštrinović i dodao:

“U petak očekujemo normalnu, ljetnu situaciju te da i biometeorološke situacije budu očekivane”.

Kakvo nas ljeto očekuje?

“Bez obzira na velike padavine koje smo imali period, ljeto će biti sušnije i toplije. Prema sezonskim prognozama, ljeto će ipak doći na svoje i priroda bi trebala “vratiti dugove””, smatra Kuštrinović.

Ističe da se klima mijenja na nivou svijeta.

“Klima se mijenja, klimatske promjene se dešavaju i čini mi se da ćemo i u narednom periodu imati povremene probleme sa padavinama. Vjetrovi pojačavaju, još jednom apelujem na sve nas da ozbiljno prihvatimo činjenicu klimatskih promjena”.

Dodao je da su tehnološka revolucija i fosilno gorivo krivi za nastalu situaciju.

“Tehnološka revolucija i korištenje fosilnih goriva napravili su oko zemaljske kugle opasač i stvorili efekat “staklene bašte”. Borba je da se ti elementi koji prave efekat staklene bašte smanje na minimum. Čovjek je kriv za ovo sve što se dešava i mora da djeluje”.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad