Radmanović za N1: Zašto Izetbegović postavlja uslove – to njega pitajte

Vijesti 26. jun 201916:48 > 17:59
N1

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Nebojša Radmanović za N1 je komentarisao ponudu Bakira Izetbegovića za formiranje vlasti na nivou Bosne i Hercegovine, kazavši da ta ponuda ne može imati jedinstven odgovor. Također, pozvao je na bezuslovno uspostavljanje Vijeća ministara jer je to potrebno građanima BiH, ali i svim političkim partijama koje su izabrane na izborima u oktobru 2018. godine.

Poslanici SNSD-a nisu bili u klupama na hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH, a na pitanje šta je dovoljno dobra tema da bi tome prisustvovali, bez da se formira vlast, – Radmanović je za N1 kazao:

“Ne može a da se ne formira vlast. Prvo se mora formirati vlast, zakon je tako rekao. Mora se konstituisati Komisija za izbor Savjeta ministara, bez obzira što neke neuke kolege misle da je ona formirana. Ona u suštini nije. Nismo došli do predsjednika i zamjenika predsjednika koji sazivaju sjednicu, ovi koji sada sazivaju sjednice navodno po hitnom postupku – nisu dali da se to konstituiše. Nas stav je jasan, svi rokovi su prekoračeni i trebali smo doći do Savjeta ministara. SNSD je spreman sutra da punim kapacitetom radi u Predstavničkom domu, s tim da idemo stvarno raditi – da formiramo vlast u BiH.”

Vlast nije konstituisana dok je aktivan stari saziv Vijeća ministara, tvrdi.

“O zakonima koje je predložio sadašnji Savjet ministara – četiri ministra hoće da glasaju. To je stvarno nonsense. Kao što je i u današnjoj sjednici, koja je iskorištena, zloupotrebljena situcija o potrebi hitnosti – da se sazove hitna sjednica. Zbog dvije tačke, koje nisu hitne niti su direktno vezane za Predstavnički dom”, dodao je.

“Za migrantsku krizu znamo godinama. Sadašnji Savjet ministara je prije dvije godine trebao da učini sve da bi sada bolje podnijeli veliki broj migranata, a sada kažu da je važno da Paralament hitno raspravlja. Jedna grupa poslanika zloupotrebljava tu poslovničku odredbu i zato su sazvali sjednicu. Sada tvrde da je priča o SNSD-u, a ja tvrdim da nije”, izjavio je Radmanović za N1.

Dva kluba iz RS, SNSD i Srpski klub koji ima devet poslanika ne učesvuje u radu sjednice, pojasnio je.

“Legitimitet daju četiri poslanika iz RS od kojih su dva ministri. Neka gledaoci razmisle je li to legitimno, ja mislim da nije”, izjavio je za N1.

Radmanović je član je Kolegija, a predsjedavajuća Borjana Krišto je rekla da dnevni red nije usaglašen?

“Sjednica je nelegitimna jer nema relevantnih predstavnika iz RS. Sjednica je legalna, postoji odredba za hitnost i kaže da to saziva predsjedavajuća ukoliko procjeni da tačke to zaslužuju. Krišto je sazvala opravdano, ja se nisam usaglasio i rekao sam da nećemo učestvovati u sjednici. Kolegij je inače tijelo koje je izabrano legitimno i legalno. On mora da radi, i ja radim”, poručio je.

Bakir Izetbegović je ranije ponudio rješenje za stranke koje bi trebale formirati vlast. Predlaže da se šalje ANP, a da se drugoj strani udovolji tako što se neće pristupati NATO savezu bez nove odluke Predsjedništva ili referenduma na nivou BiH?

“Više stvari je tu postavljeno, a ne može se jedinstveno odgovoriti. Neke jesu, neke nisu. Bezuslovno mislimo da treba formirati Savjet ministara i mi iz RS ne postavljamo uslove. To je poznato. Zašto Izetbegović postavlja uslove, malo popušta pa pojačava – to njega pitajte. S ovim se igra. U interesu i njegove partije je da se formira Savjet ministara što prije. Ovo je više igra riječi koju upotrebljava, oko godišnjeg plana – to ne treba da optereti izbor Savjeta ministara”, rekao je.

“Referendum – ne mogu oni da nude referendum. Referendum je u Republici Srpskoj riješen zakonom, nije na nivou Bosne i Hercegovine i ono najbitnije – ako ikada bude došlo do bilo kakvog referenduma oko NATO-a, to neće biti u narednih 10 godina, barem po iskustvima svih drugih zemalja u okruženju. Govoriti danas o tome izgleda čudno, upotrijebit ću taj blagi izraz. Treba obrazovati vlast na nivou BIH odmah, bezuslovno, treba početi raditi – a ostalo su detalji koji će se rješavati u toku”, rekao je Radmanović za N1.

Prema njegovom mišljenju vrijeme je nepotrebno izgubljeno, a pogoršani su odnosi koji nisu na visokom nivou.

“Kad budu spremni da biramo Savjet ministara, sutra ćemo birati sve komisije, odbore, delegacije i neće ništa nedostajati i kasniti”, poručio je.

Komentarišući razgovore lidera stranaka koje bi trebale formirati vlast, kao i delegacija tih stranaka – Radmanović je kazao da je prije mjesec dana bio postignut dogovor više od 90 posto.

“Mislim da tri lidera partija koje su pobijedile su često u kontaktu. Da li je to dovoljno – ne znamo. Nismo došli do formiranja vlasti. Prije mjesec dana kada smo bili kao delegacije dogovor je bio postignut 90 i nešto posto. Nije gotovo dok sve nije gotovo. Bilo je nekih stvari, godišnji plan, to nije bilo usaglašeno. To ne treba da bude uslov. Svake sedmice očekujem da će se ta sitnica dogovoriti jer Savjet ministara treba svim građanima BiH i onima koji su ovdje izabrani.”

Pogledajte snimak kompletnog gostovanja.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad