Zastupnički dom PS BiH: Poziv na ostavke članovima VSTV-a

Vijesti 26. jun 201917:36 > 17:43
N1

Okončana je sjednica Zastupničkog doma PS BiH, a na kojoj je razmatrana situacija u bh. pravosuđu te migrantska kriza. Na sjednici su usvojeni zaključci kojima se traže ostavke VSTV-a.

Ni današnjoj sjednici nisu prisustvovali zastupnici SNSD-a, SP-a, Ujedinjene Srpske i DNS-a.

Kako javlja reporterka N1 Adisa Imamović zastupnici su usvojili zaključke kojima se od članova VSTV-a traži da podnesu ostavke te da se formira parlamentarna istražna komisija.

Također, Zastupnički dom nije podržao nijedan zaključak zastupnika Jasmina Emrića koji se tiču migrantske krize.

Ranije je predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto izrazila nadu da će institucije BiH, u prvom redu Savjet ministara, učiniti sve da ispoštuju zakone i sistemski rješavaju migrantsku krizu.

https://twitter.com/adisa_imamovic/status/1143905690135777280

“Dok ne kažemo ko je odgovoran, ništa od priče u parlamentu”, rekla je Krišto u raspravi o Informaciji Savjeta ministara o kontroli i upravljanju prilivom masovnog broja migranata i izbjeglica u BiH s osvrtom na aktuelnu bezbjednosnu i humanitarnu situaciju na području Unsko-sanskog kantona.

Ističući da je riječ o važnom pitanju u BiH, Krišto je upozorila da nadležne institucije ne poštuju zakone, u prvom redu Zakon o azilu i Zakon o strancima.

“Sve druge stvari – komisije, privremene mjere, vapaj za dodatnim finansijama, samo su izgovor za nečinjenje”, rekla je Krišto.

Prema njenim riječima, predlaganje bilo kakvih zaključaka u parlamentu ne može biti snažnije od zakona.

Ona je zato uputila poziv institucijama BiH, prije svega Savjetu ministara, da rade u skladu sa svojim nadležnostima.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad