Mašić za N1: Neka Radmanović urazumi svog šefa i podsjeti ga na 2009.

Vijesti 26. jun 201918:06 > 19:12
N1

Damir Mašić iz SDP-a gostujući na N1 poručio je da je dobro što zasijeda Parlament BiH, međutim, dodao je da je zabrinjavajuće to što opozicija inicira sjednice tog Parlamenta, i to na temu migrantske krize u USK i stanja u pravosuđu Bosne i Hercegovine, konkretno u VSTV-u.

On je dodao da je formiranje radnih tijela zapravo preduslov za bilo kakvu vrstu ozbiljnijeg rada.

Govoreći o blokadama i uslovljavanjima za formiranje vlasti na nivou BiH – Mašić je kazao:

“Nebojša Radmanović bi trebao da urazumi svog stranačkog šefa i podsjeti ga na 2009. kada se Predsjedništvo BiH jednoglasnom odlukom predijelilo za NATO integracije. Onda se može govoriti o drugima. SNSD je ozbiljan dio problema , a počeo je izgleda da preko HDZ-a bude problem na nivou Federacije BiH”, izjavio je.

Stanje u pravosuđu, migrantska kriza – može li se nešto konkretno uraditi nakon sjednice?

“Problem je sa državnim Parlamentom jer nije imao pravu šansu da zasjeda. Naravno da se danas mogu donijeti konkretne mjere i zaključci koje će obavezati Predsjedništvo da poduzmu aktivnosti”, kazao je.

Da li smatra da je potrebna vojska na granici BiH zbog migratnske krize.

“Postoji zakonsko utemeljenje. Predsjedništvo je nadležno za takvu vrstu odluka, čak i ministrica, ako se radi o internim stvarima. Kažem, evidentno je da Dodik ne želi da se OSBiH uključe, preko Čovića koju kontroliše Pendeš, ne poduzima ništa što bi mogla i bez odluke Predsjedništva da djeluje, ako ništa da pomogne USK”, naveo je Mašić.

On je pojasnio da je prvi pretpostavljeni OSBiH ministrica odbrane BiH, dok je Predsjedništvo BiH vrhovni komandant.

“Dodik iz određenih razloga ima stav da se ne diraju OSBiH, da eskalira u USK i poziva na neke stvari koje nemaju veze s pameću”, izjavio je.

Na današnjoj sjednici Parlamenta BiH nije se pojavio niko iz VSTV-a, a predsjednik te institucije, Milan Tegeltija, rekao je da nisu pozvani na vrijeme i da se poziv mora uputiti ranije.

“Problem je što sve više izgledaju kao dobro raštiman orkestar pod palicom moćnika na vlasti. Sve što se dešava i što smo mogli da vidimo u kontekstu odluka, izvještaja – ide u prilog tome. Ovo sa Tegeltijom je samo posljednja u nizu – šlag na torti i kap koja je prelila čašu. Moramo mijenjati pravosudni sistem. Mi smo 2012. godine predalagali da Parlament bira glavnog tužitelja, jer bi tako morao podnositi izvještaj. Tada je skočila kompletna međunarodna zajednica, a evo gdje se šest-sedam godina poslije toga nalazimo”, pojasnio je Mašić.

On je dodao da VSTV mora nekome polagati račun, ali da politika ne želi da se tu miješa, što je slučaj i sa CIK-om.

Komentarišući najavljenu uspostavu žandarmerije u Republici Srpskoj, Mašić je rekao da su najave jedna stvar na koju treba obratiti pažnju, ali da su konkretne mjere druga stvar.

“Ranije se najavljivalo, nešto je ostvareno. Nabavili su 2.500 komada dugih cijevi mimo svih balansa. Nakon toga, najava rezervnog sastava, uslijedio zakon u formi Nacrta, što je bio alarm. Sada je privremeno obustavljeno to, ali drugo oko mora biti otvoreno. Smrdi mi priča oko žandarmerije”, poručio je.

“Bilo koji korak unutar Republike Srpske koji ide na destabilizaciju balansa – FBiH će imati adekvatan i reciprocitetan odgovor. Zabrinjava me što je međunarodna zajednica reagovala kada smo u FBiH najavili kontramjere. Da nismo – imali bi usvojen zakon, krenulo bi se u formiranje rezervnog sastava”, izjavio je Mašić.

On je ocijenio da međunarodna zajednica ni tada ne bi reagovala, da nisu najavljene kontramjere, baš kao što nije reagovala u 2018. kada je obavljena kupovina 2.500 dugih cijevi za potrebe MUP-a RS.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad