Ministrica Pendeš za N1: Pripadnici OSBiH se ne mogu slati na granicu

Vijesti 27. jun 201915:39 > 15:42
N1

Marina Pendeš, ministrica odbrane Bosne i Hercegovine, za N1 je kazala da se pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine ne mogu slati na granicu, budući da oni u skladu s zakonskim odredbama ne brane granicu zemlje - a tamo se mogu slati jedino ako dođe do izmjene zakona.

Ona je za N1 potvrdila da do sada nije stigao zahtjev – a samim tim niti postoji odluka za slanje pripadnika OS BiH na granicu zbog migrantske krize u Unsko-sanskom kantonu.

“Ministar sigurnosti je dobio da pripremi informaciju koja bi se raspravljala na Vijeću ministara, gdje bi na bazi, to sam ja predložila, te informacije se tražilo od Ministarstva odbrane da pripremi informaciju i prijedlog odluke prema Predsjedništvu. S obzirom da do toga nije došlo – nema nikakve odluke”, kazala je.

Da li postoji zakonsko utemeljenje da se pripadnici OSBiH šalju na granicu?

“Pripadnici OSBiH se ne mogu slati na granicu. Pripadnik OSBiH sukladno zakonu ne brani granicu zemlje. Ne može se slati. Jedino se može slati ako dođe do izmjene zakona”, poručila je Pendeš.

Ona inače boravi u Briselu, a za N1 je navela povod boravka kao i s kim se sve sastala.

“Danas je bio sastanak zemalja članica NATO-a i zemalja partnera koje učestvuju u misiji u Afganistanu, gdje sam ja kao ministrica obrane iznijela našu potvrdu opredijeljenosti nastavka daljnjeg djelovanja u mirovnoj misiji u Afganistanu, kao i povećanje broja pripadnika Oružanih snaga BiH koji će u devetom mjesecu otići sa ostatkom naših pripadnika u Afganistan”, rekla je za N1.

“Naravno, sastala sam se kratko, na marginama, sa zamjenicom generalnog tajnika, ministricom obrane Španije, Hrvatske, Mađarske i Italije. Razgovarali smo o daljnjoj suradnji, potpori zemalja članica NATO-a BIH, i u biti o miru, stabilnosti i sigurnosti”, zaključila je Pendeš.

Da li su se interesovali za NATO put BiH?

“To nije bila tema sastanka, s obzirom da se u Afganistanu očekuju izbori – fokus je stavljen na mirovne pregovore u Afganistanu”, kazala je.

Kako će BiH sudjelovati u misijama?

“Mi imamo pješadiju tamo, pješaštvo, policiju i tim za uništavanje neeksplodiranih ubojitih sredstava koji će uskoro otići”, rekla je Pendeš za N1.

Da li ima novosti oko MAP-a i ANP-a?

“Znamo šta je ANP za svaku državu, to je plan aktivnosti koji na sebe preuzima država i sve njene institucije u cilju preuzimanja aktivnosti na reformskim procesima. Naravno da u tome sudjeluje ne samo Ministarstvo obrane nego država u cjelini. Ja sam uvjerena da ćemo naći način, na koji način, kroz adekvatan program prikazati i nastaviti aktivniju i jaču suradnju sa NATO savezom”, zaključila je ministrica odbrane BiH u razgovoru za N1.


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad