Berton o ispitivanju Aleševića: Tehnika kojom se skreće pažnja sa pravog pitanja

Vijesti 28. jun 201912:12 > 12:20
N1

"Mislim da je to skretanje pažnje, klasična tehnika da napadate ljude koji su vas optužili da ste uradili nešto pogrešno", kazao je šef misije OSCE-a u BiH Bruce Berton na pitanje kako komentariše saslušanje Nermina Aleševića.

Mislim da je to skretanje pažnje, klasična tehnika da napadate ljude koji su vas optužili da ste uradili nešto pogrešno. To skreće pažnju sa pravog pitanja, a to je sistem koji nije funkcionisao pravilno“, kazao je Berton i istakao:

Ne bih komentarisao slučaj o gospodinu Tegeltiji, to može riješiti tužilac. Mi smo imali pitanje sa disciplinskim vijećem i članovima VSTV-a koji su odlučili da to nije njihova nadležnost. Pravni okvir po nama dozvoljava disciplinsko djelovanje. To njhovo stajalište po nama nije ispravno“.

To je pitanje medijske slobode u ovoj zemlji. Vidimo niz malicioznih tužbi protiv novinara da bi se ušutkali novinari, mi bismo u misiji htjeli da prikupimo sve podatke koje možemo naći i da ih analiziramo i vidimo da li je to urađeno da se ućutkaju novinari ili nešto drugo. Ako bilo koji novinar vidi da je žrtva ovakvog procesa, da nas kontaktiraju“, kazao je Berton.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad