Tražio da bude svjedok, u Tužilaštvu BiH saslušan kao osumnjičenik

Vijesti 28. jun 201917:55 > 18:16
N1

Nermin Alešević, privrednik iz Velike Kladuše, ispitan je u svojstvu osumnjičenog u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. Branio se ćutanjem. Alešević je osumnjičen za krivična djela ''Davanje dara i drugih oblika koristi'' i ''Neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje''. Advokat Ifet Feraget zatražio je da se Aleševiću dodijeli status svjedoka.

Prošao je mjesec otkako je u javnosti odjeknula afera i video snimak u čijem se središtu našao i Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH. Nermin Alešević, autor tada objavljenog video snimka, u državno Tužilaštvo stigao je i drugi put – sada u svojstvu osumnjičenog. Branio se ćutanjem jer je obavješten da mu nije odobren imunitet. Ranije je, kaže, dao izjavu samo o dugogodišnjim spornim slučajevima do 2018. godine. O okolnostima i detaljima iz vremena nastanka video snimka, tvrdi, nije govorio pred tužiocima.

“Na koji način bi dokazao kakvo je naše pravosuđe nego na način da se snimi i pokaže ljudima kako oni rade. Prvi put nisu zatražili kompletnu izjavu, nego samo do snimka, dalje ništa nisam rekao. Oni su samo na osnovu toga zaključili da ne mogu biti svjedok, nego osumnjičeni”, priča Alešević.

Advokat Ifet Feraget zatražio je da se Aleševiću dodijeli status svjedoka.

“Sasvim je logično da neko ko ima određene informacije najprije dobije mogućnost da saopšti sve što zna, a da se na osnovu toga vrši procjena da li se takvom licu treba ili ne treba dati imunitet. Vrlo je značajno da zakon sada predviđa i sudsku kontrolu. Sud je taj koji na kraju potvrđuje odluku glavne tužiteljice o tome da li će se svjedoku nakon davanja kompletne izjave odobriti imunitet od Tužiteljstva”, pojašnjava Feraget.

Podsjetimo, Nermin Aleševiće je snimio, a online magazin “Žurnal” objavio video susreta i razgovora između Tegeltije, Aleševića i inspektora SIPA-e. Marko Pandža, koji je kasnije privremeno suspendovan, od Aleševića je, prema tvrdnjama “Žurnala”, primio dvije hiljade maraka mita namjenjenog predsjedniku VSTS-a da bi se, naveo je online magazin, ubrzao određeni postupak. Šef misije OEBS-a Bruce Berton komentarisao je za N1 ispitivanje Aleševića, odnosno sve što je uslijedilo nakon objavljivanja afere.

“Mislim da je to zapravo skretanje pažnje – klasična tehnika da napadnete ljude koji su vas optužili da ste učinili nešto pogrešno. Skreće se pažnja sa pravog pitanja, a to je sistem koji nije funkcionisao pravilno. Mi smo imali pitanje sa disciplinskim vijećem i članovima VSTV-a koji su odlučiliu da to nije njihova nadležnost. Pravni okvir, po našem mišljenju, dozvoljava disciplinsko djelovanje protiv svih članova VSTV-a, uključujući i predsjednika. To njihovo stajalište da nisu nadležni, po nama, nije bilo ispravno”, ističe Berton.

U javnosti su, nakon odluke drugostepene disciplinske komisije o odbacivanju disciplinske tužbe protiv predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, odjeknule i Tegeltijine najave tužbi za klevetu, krivičnih i disciplinskih prijava.

“Podnošenje krivičnih prijava nadležnim tužilaštvima protiv osoba koje su svjesno konstruisale i plasirale lažne vijesti koje su imale za cilj moje stavljanje pod krivični i disciplinski progon”, poručio je Milan Tegeltija, predsjednik VSTS-a BiH (21.06.2019.).

O aktuelnoj situaciji u pravosudnim institucijama BiH nedavno se raspravljalo i u državnom Parlamentu. Prisutni poslanici zatražili su da članovi VSTS-a BiH podnesu ostavku.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad