Novina na bh. sceni: SPD ne krije ambiciju da preraste u politički subjekt

Vijesti 29. jun 201917:25 > 18:17
N1

I službeno je osnovan Pokret Socijalne pravde i demokratije. Osnivačkoj skupštini je prisutsvovalo više od 300 delegata. Među njima i čelnici DF i GS-a. Izabrano je Predsjedništvo i usvojen je Proglas, temeljni osnivački akt Pokreta. Osnivači ne kriju ambiciju da bi SPD mogao prerasti u politički subjekt.

Poznata imena političke scene Bosne i Hercegovine na osnivačkoj skupštini Pokreta Socijalne pravde i demokratije. Zlatko Lagumdžija, Ivo Komšić, Miro Lazović, samo neka su od njih. Među osnivačima SPD-a i vrh Demokratske fronte – Željko Komšić, Dženan Đonlagić i Zlatko Miletić. I predsjednik Građanskog saveza Nihad Čolpa glasao je za osnivački akt Pokreta, Proglas , kojim je definiran krajnji cilj.

“Krajnji cilj djelovanja Pokreta je ujedinjenje ljevice u Bosni i Hercegovini, kao jedinstvene i snažne političke organizacije socijaldemokratske provenijencije”, poručuju.

Delegati su odlučili da predsjedavajući Predsjedništva Pokreta bude Ivo Komšić, a u Predsjedništvu će, između ostalih sjediti i Reuf Bajrović, Mladen Ćavar, Nihad Čolpa, Dženan Đonlagić, Željko Komšić, Miro Lazović i Emir Zlatar.

“Država je postala sredstvo etno-nacionalnih stranaka i njihovih lidera, jer državni funkcioneri ne funkcioniraju kao državni funkcioneri, nego kao predstavnici političkih stranaka i njihovih lidera, i oni su državu podredili sebi. To stanje u državi se mora promijeniti”, poručio je Ivo Komšić.

Premda u ovom trenutku SPD nije politička stranka, Zlatko Laumdžija ne krije ambiciju da bi to mogla postati već na narednim izborima.

“Da ćemo u nekom periodu pred nama okupiti što veći broj i stvoriti novi politički projekta, zovite to političkom partijom, koja će izaći zajedno pred građane BiH već na narednim izborima”, kazao je Zlatko Lagumdžija.

U Demokratskoj fronti, koja je na osnivačkoj skupštini SPD-a imala više od 100 predstavnika, kažu da, za sada, daju podršku Pokretu, a za prerastanje u ozbiljan politički subjekt očekuju nekoliko preduvjeta.

“Ako u SDP-i, Našoj stranci i drugim političkim projektima ne vidimo svoje neprijatelje, već vidimo svoje prijatelje, jer mi imamo slične programe, i ako budemo išli ka tom cilju da se zaista jednom u budućnosti svi objedinimo – tek tada će ta priča biti ispravna”, rekao je DF-ov Zlatko Miletić.

Skupštini SPD-a prisustvovali su i predstavnici Srpskog građanskog vijeća, Hrvatskog narodnog vijeća, Vijeća Kongresa Bošnjačkih intelektualaca i Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini. Inicijativni odbor SPD-a održan je prošlog mjeseca. Zbog prisustvovanja ovom događaju, iz SDP su isključeni dotadašnji članovi ove stranke.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad